15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

12.06.2018 / 15:22 BiH - Ambasador Sadović za Vijesti.ba

Optužbe da je Mašetović pripadnik FETO-a nisu bezazlene

Optužbe da je Mašetović pripadnik FETO-a nisu bezazlene
Selmir Mašetović / Vijesti.ba
Bh. studentu Selmiru Mašetoviću odobreno je da sa slobode čeka završetak istrage. Selmir bi iz pritvora u turskom gradu Usaku trebao izaći večeras oko 19 sati, objavile su ranije Vijesti.ba.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović je za Vijesti.ba potvrdio da je Selmiru određena mjera zabrane napuštanja Turske za vrijeme trajanja sudskog procesa.

Sadović naglašava kako optužbe protiv Mašetovića nisu nimalo bezazlene.

- Pored tvrdnji tužioca da je Mašetović koristio telefone na kojima je bila instalirana aplikacija ByLock, koju su pripadnici organizacije FETO koristili za međusobnu komunikaciju, predmet istrage je i njegova navodna povezanost s ljudima koji su procesuirani kao članovi ove terorističke organizacije - ističe Sadović.

Pojašnjava kako nije bilo riječi o krađi identiteta, kao što se prvobitno smatralo.

- Tužilac raspolaže materijalnim dokazima da je Mašetović bio uključen u antivladine proteste 2014. godine. Navodno, kad je došao ovdje, on je dvije godine bio stipendista fondacije koja je u Turskoj označena kao dio međunarodne mreže Fetullaha Gulena, koji je optužen za pokušaj državnog udara - dodaje Sadović.

bakir-sadovic

Prema navodima optužnice, dodaje, Mašetović se sastajao s tim ljudima i razgovarao.

- To je i predmet istrage, koja će utvrditi koliko on zna o samoj organizaciji i da li je zaista zloupotrijebljen, kao što to mi svi vjerujemo i nadamo se - dodaje Sadović.

Podsjetimo, Husein Mašetović je ranije u razgovoru za Vijesti.ba rekao kako očekuje da mu dijete puste vani, jer su ga pritvorili samo na osnovu sumnji i bez ikakvih dokaza.

Nalog za Selmirovo hapšenje izdat je 25. maja ove godine, a na teret mu je stavljena povezanost s terorističkom organizacijom FETO. Pritvoren je 22. maja zbog bojazni da bi na slobodi mogao prikriti dokaze i utjecati na svjedoke.

- Selmir se nakon završenih ispita iz Turske vratio u BiH 26. juna 2016., a na teret mu se stavlja da je 15. jula 2016. koristio aplikaciju ByLock iz grada Usaka, gdje je studirao, iako je tada bio kod kuće u BiH - pojašnjava Husein.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo