Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


12.06.2018. / 08:00h Politika - Ešref Kenan Rašidagić za Vijesti.ba

Kriza u BiH perpetuira se na osovini Čović - Dodik, uz podršku Zagreba i Beograda

Kriza u BiH perpetuira se na osovini Čović - Dodik, uz podršku Zagreba i Beograda
I Hrvati i Srbi zaboravljaju jednostavnu premisu - da BiH, pa makar bila i najgora i najsiromašnija, nikada ne može dosaditi Bošnjacima, koji mimo nje nemaju drugu domovinu i kojima postojeći teritorijalni i političko-pravni okvir predstavlja apsolutni minimum za njihov biološki opstanak, rekao je u razgovoru za Vijesti.ba profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Ešref Kenan Rašidagić.

Ukoliko lideri političkih stranaka do oktobra ove godine ne dogovore izmjene Izbornog zakona, Rašidagić je mišljenja da nam ne predstoji ustavna kriza, bar ne u onoj mjeri u kojoj određene stranke u BiH pokušavaju da je proizvedu radi ostvarivanja vlastitih interesa.

- Ovi interesi uglavnom se svode na jedno - koristiti Ustavom date mogućnosti za blokadu političkih procesa i institucija, sve u cilju dokazivanja da je BiH nemoguća zemlja i da narode u njoj treba 'razdružiti' - naglašava Rašidagić.

Prema njegovim riječima, kriza se perpetuira na osovini Dragan Čović - Milorad Dodik, uz svesrdnu podršku Zagreba i makar prešutnu podršku Beograda.

- Za to vrijeme bošnjačke političke elite su ogrezle u kriminalu i vode računa isključivo o svojim ličnim interesima i samim tim na ovakvu politiku razgradnje BiH nemaju ama baš nikakvog odgovora. Krize će i poslije izbora biti, ali u krizi živimo otkad postoji ova država, tako da - ništa novo pod neonom - da parafraziramo pjesnika - govori Rašidagić.

Smatra da je 'međunarodna zajednica' prečesto korišteni eufemizam kojim se pokušava objasniti cjelokupnost djelovanja država na području zapadnog Balkana.

- Vrijeme je da ga se prestane koristiti jer sa sobom nosi konotacije da postoji nekakva skupnost djelovanja različitih aktera, što definitivno nije slučaj - rekao je Rašidagić.

Ističe da je, što se tiče individualnih država, u skorijoj historiji bilo bitno djelovanje SAD-a, koje su se međutim odavno povukle iz razloga što jednostavno nemaju interesa za ovo područje (s izuzetkom Kosova, gdje su uključene iz jednostavnog razloga što mogu da se povuku).

- Ostaju, dakle, članice EU, odnosno velike zemlje poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, kao i zemlje regiona koje su na Balkanu prisutne iz nekih svojih interesa, poput Austrije, Slovenije i Mađarske. EU se, međutim, već niz godina nalazi u velikoj krizi koja dovodi do preispitivanja njenog identiteta, pa čak i samog karaktera integracije, čemu je Brexit najbolji pokazatelj - navodi Rašidagić.

Takva EU, nastavlja, koja se uz to nalazi pred ogromnim izazovima na međunarodnom planu zbog slabljenja atlantskog savezništva s Amerikom i sve većim aspiracijama Rusije, jednostavno nema vremena, energije, niti volje da se bavi državama zapadnog Balkana.

- Preovladava mišljenje da bi države regije u EU unijele disproporcinalan broj problema razmjerno broju stanovnika i teritoriji, i kao takve ne predstavljaju prioritet EU u bliskoj budućnosti. Takvu situaciju koristi i Rusija, koja 'ispod žita' nastoji ojačati antagonizam koji narodi u regiji osjećaju prema EU, a što je posljedica nezainteresiranosti EU za region - dodaje Rašidagić.

Poručuje da Rusija, a donekle i Turska, kao i u mnogo manjoj mjeri Kina, zapravo djeluju u vakuumu koji je nastao povlačenjem SAD i zabavljenosti EU samom sobom.

- Nijedna od ove tri države zapravo nema šanse u izravnom srazu sa privlačnom silom EU prosperiteta. Naposljetku, migracije iz država regiona idu gotovo isključivo u pravcu EU - kazao je Rašidagić.

Ocjenjuje kako je zanemariv broj ljudi koji sebe u budućnosti zamišljaju kao ekonomske emigrante u Rusiji ili Turskoj.

- Povećani interes i pažnja EU usmjerena na region vrlo lako bi poništili sve napore drugih država da postanu važni akteri u balkanskim društvima - napominje Rašidagić.

Naposljetku, dodaje, vrlo često se zanemaruje jednostavna činjenica, a to je da EU pruža perspektivu integracija i prosperiteta, ma kako ona trenutno bila zamagljena, dok ove druge države nikada nisu ni formulirale nekakvu alternativu prema kojoj bi region trebao ići.

- Njihova sva retorika svodi se na protivljenje EU, bez nuđenja bilo kakve alternative a to jednostavno nije održiva premisa na duže staze. Niko nema previše volje ni apetita da se miješa u unutarnje odnose u BiH u kojoj - kako to izvana izgleda - ne postoji volja političkih elita za kompromisom - zaključuje Rašidagić u razgovoru za Vijesti.ba.
 

D.K.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 82

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još