Sarajevo 9 °C Nedjelja 21.10.


12.06.2018. / 08:00h Politika - Visoki predstavnik za Vijesti.ba

OHR odgovorio HNS-u: Odbacujemo tvrdnje o djelovanju protiv Hrvata

OHR odgovorio HNS-u: Odbacujemo tvrdnje o djelovanju protiv Hrvata
Visoki predstavnik izričito odbacuje tvrdnje da je riječ o kršenju Ustava BiH, nepoštivanju odluka Suda ili pak o djelovanju usmjerenom protiv hrvatskog naroda, kao što se navodi u saopštenju za javnost HNS-a, rečeno je za Vijesti.ba iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Naime, Hrvatski narodni sabor jučer je u svome saopštenju direktno optužio Viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka za kršenje Ustava BiH i, kako su naveli dosljedno kršenje prava Hrvata.

Iz OHR-a podsjećaju da su u svojstvu prijatelja Suda dostavili mišljenje po apelaciji Borjane Krišto.

“Na izričit zahtjev Ustavnog suda BiH, visoki predstavnik je dostavio Sudu mišljenje u svojstvu prijatelja suda (Amicus) o predmetu koji je Sudu uputila Borjana Krišto. U tom mišljenju jasno su dati razlozi,  utemeljeni na Vašingtonskom sporazumu, zbog kojih je visoki predstavnik svojom odlukom iz 2002. uključio osporavane odredbe u Ustav Federacije, kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba.

- Visoki predstavnik izričito odbacuje tvrdnje da je riječ o kršenju Ustava BiH, nepoštivanju odluka Suda ili pak o djelovanju usmjerenom protiv hrvatskog naroda, kao što se navodi u saopštenju za javnost HNS-a, istakli su iz OHR-a.

"OHR još jednom ponavlja svoj stav da je najbolji način za ostvarivanje političkih ciljeva, koji utiču na sve konstitutivne narode, putem konstruktivnog dijaloga i rješenja postignutih pregovorima", stoji u reakciji.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 111

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još