7°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

11.06.2018 / 13:36 Ekonomija - Nekadašnji obućarski gigant

Pogon Fabrike obuće 'Aida' Tuzla prodan za 3,5 miliona KM

Pogon Fabrike obuće 'Aida' Tuzla prodan za 3,5 miliona KM
Foto: Vijesti.ba
Pogon Fabrike obuće "Aide u stečaju" Tuzla prodan je prošle sedmice po cijeni od 3,5 miliona KM što je znatno manje od dugovanja koje ova firma ima prema povjeriteljima.

Do sada je održano desetak neuspjelih prodaja s različitim iznosom cijene, a tuzlanski pogon kupio je "Intral BiH" koji se već nalazi u "Aidinim" pogonima i koji je investirao u njihovu obnovu.
 
Stečajni upravnik Mehmed Krainović pojasnio je da je pogon prodan na usmenom javnom nadmetanju, a na oglas su se prijavile ukupno četiri firme.
 
- Neposredno prije početka javnog nadmetanja neke firme su odustale te je kupac kupio pogon po cijenu koju su utvrdili povjerioci - dodao je Krainović.
 
Izrazio je očekivanje da će se u roku od 30 dana posao oko realizacije izvršenja kompletnog postupka prodaje okončati.
 
- To je firma koja trenutno radi u istom pogonu i cijena je bila 3.503.000 KM, uvećano za pripadajuće poreze i doprinose, PDV, porez na prijenos nepokretnosti prava i ostalo - zaključio je Krainović.
 
Kada je oglašena prva prodaja, u junu 2016. godine, vrijednost imovine bila je procijenjena na više od sedam miliona KM.
 
U nekadašnjem obućarskom gigantu "Aidi", stečaj je pokrenut prije više od dvije godine, a pogon u Tuzli bio je posljednji objekt te firme koji nije bio unovčen.

Uspjelom prodajom "Aide" novac će biti uplaćen povjeriteljima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo