Sarajevo 9 °C Nedjelja 21.10.


10.06.2018. / 20:06h BiH - Zdravko Krsmanović za Vijesti.ba

Režim u RS pada, bolje da ga smijenimo na izborima nego na ulici

Režim u RS pada, bolje da ga smijenimo na izborima nego na ulici
O šanasama opozicije na oktobarskim izborima, protestima, nevladinom sektoru, ubistvima i kriminu u RS za Vijesti.ba je govorio potpredsjednik NDP-a Zdravko Krsmanović.

Razgovarao: Nihad Hebibović

- Opozicija u RS-u prošle godine otpočela je sa održavanje Skupština naroda. Zbog čega se od te prakse odustalo, i zašto tih skupština nema, četiri mjeseca prije održavanja oktobarskih izbora?

KRSMANOVIĆ: Skupštine naroda organizovali smo u momentu kada smo počeli sa bojkotom Narodne skupštine Republike Srpske iz razloga što je ona počela da radi nezakonito. Došlo je do smjene glavnog revizora i onda smo bili prinuđeni da nađemo adekvatan odgovor tim bojkotom NSRS. Međutim, kasnije poslije određenog vremena smo uvidjeli da je efekat mnogo veći radom u NSRS i kad smo donijeli odluku o povratku u Narodnu skupštinu Republike Srpske htjeli smo da damo pravi doprinos i da počnemo da mijenjamo stvari iznutra, pa smo i prekinuli sa Skupštinama naroda. To se pokazalo kao bolji potez jer su mnogo veći efekti kada je riječ o raspoloženju javnog mnijenja u momentu kada se aktivirao naš rad kao opozicionih poslanika u NSRS.

- Na inicijativu opozicije formiran je i Anketni odbor. Da li je upravo to dobar primjer kada je riječ o djelovanju unutar NSRS?

KRSMANOVIĆ: Jeste, to se i u Crnoj Gori pokazalo kao mnogo bolji rad i da to javnost mnogo više cijeni. Mnogo je efektnije kada radite u NSRS  nego kada se vrši bojkot. Anketni odbor je u suštini formiran skupštinskom većinom koja je htjela kroz formiranje Anketnog odbora da pokaže da to nije političko pitanje, i mislili su da ćemo mi odbiti rad u Narodnoj skupštini i u Anketnom odboru zato što je nemoguće da Anketni odbor rješava slučaj smrti jednog mladića. Mi smo prihvatili rad u Anketnom odboru i to se pokazalo kao ispravan potez jer smo na kraju pokazali javnosti gdje je problem. Problem je u zarobljenim institucijama RS-a koje su pod vlašću jednog čovjeka i jedne političke partije i to je najveći efekat rada  Anektnog odbora. Ja očekujem da će se raskrinkavanje režima u RS-u nastaviti i da mu slijedi pad na narednim izborima, što bi bilo najbolje rješenje, da se režim smjeni na izborima a ne da ga rušimo na ulici ili nekim vaninsitucionalnim metodama. Ako se to ostvari onda smo ostvarili naš puni politički cilj a ako se to ne ostvari mi ćemo svoj politički rad nastaviti drugim sredstvima jer režim i diktaturu nije lako srušiti. Ona ne nastaje za jedan dan ili za jedan mandat već traje trinaest godina, i neće to biti nimalo laka borba, ali mislim da ovim metodama, i u parlamentu i u Anketonom odboru da je to pravi put da dođe do smjene režima na legalnim izborima.

- Članice Sveza za promjene potpisale su Sporazum o zajedničkom nastupu na izborima. Ima li još uvijek mjesta za neke druge opcije koje nisu u Savezu za promjene?

KRSMANOVIĆ: Mi smo išli na to da napravimo jedan sveobuhvatni koncept promjene vlasti u RS-u i on je krenuo od toga da u RS-u postoji veliki uticaj pojedinačnih funkcija. Funkcija predsjednika RS-a predstavlja vlast jer on daje mandat i mođe da raspusti Narodnu skupštinu. Predsjednik RS-a ima velika ovlaštenja za razliku od predsjednika Federacije BiH, i zato smo akcenat stavili na te pojedinačne funkcije , za predsjednika RS-a i za člana Predsjedništva BIH i onda smo tu stavili funkciju predsjedika vlade. Kroz jednu organizovanu kampanju sa dobrim programom i sa jakim personalnim ličnostima mislimo da možemo ostvariti puni efekat. Naravno da ćemo davati podršku svim nevladinim organizacijama i svim pokretima koji se zalažu za to da institucije funkcionišu i da RS ne bude faktor destablizacije na prostorima i Bosne i Hercegovine i Balkana nego da to bude demokratski i moderan entitet koji će da funkcioniše  na nečemu što se zove evropski standard i evropski principi. Ako su to pokreti kao što je pokret "Pravda za Davida" ili kao što je to ReStart ili druge nevladine organizacije, imat će našu punu podršku, pa i u drugim vidovima borbe koji nisu vezani za samo za izbornu kampanju i rad u NSRS nego su vezani za primjenu i drugih oblike borbe koje smatraju prikladnim. U tome će imati našu podršku.

- Kakvi su odnosi unutar vladajuće većine koja je prošle godine visila o koncu zbog slučaja rudnika Ljubija i stavova DNS-a?

KRSMANOVIĆ: Ti odnosi su ostali nejasni. Od problema koji se desio sa rudnikom Ljubija i formiranjem tzv. Ujedinjene Srpske koja je isključivo formirana da bi bila protuteža, odnosno da bi isisala birače Demokratskog narodnog saveza jer je očito da je tu došlo do raskola u vladajućoj većini. Međutim, kako nisu mogli da sastave novu većinu i da broj preletača bude dovoljan da se DNS izbaci iz vlasti, onda je ponovo skrpljena ta koalicija koja će trajati do izbora, jer je nemoguće da DNS ostane u takvoj koaliciji koja očiglednim potezima želi da tu političku partiju marginalizuje, i da Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića preuzme birače DNS-a i njegovu ulogu. Odnosi u vladajućoj većini su takvi. Oni će preživjeti samo do ovih izbora, a poslije izbora će se praviti drugačiji raspored na političkoj sceni.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još