Sarajevo 10 °C Nedjelja 21.10.


27.05.2018. / 23:00h BiH - Optužbe u RS

Vlast ometa rad Odbora: Strah od istine o Davidovoj smrti

Vlast ometa rad Odbora: Strah od istine o Davidovoj smrti
Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Anketnog odbora koji treba da ispita činjenice u vezi sa smrću Davida Dragičevića, rekao je da je za sutra zatražio vanrednu sjednicu ovog odbora, jer današnje saopštenje nije stav Anketnog odbora, već politički obračun njegovog predsjednika Branislava Borenovića.

Ranije je reagirala i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović koja je poručila da je krajnje vrijeme da se prestane manipulisati građanima i da se prestanu zloupotrebljavati institucije.

"Djeluje mi da PDP-u i SDS-u treba politička tema i da im je u nastojanju da tu temu održe živom upravo stalo da se ne dođe do istine. Oni ustvari nastoje ometati institucije i spriječiti ih da rade svoj posao", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da "Branislav Borenović od Anketnog odbora nastoji da napravi pozornicu i upravo takvim manipulatorskim pristupom otkriva svu pozadinu cijele ove situacije".

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač tvrdi da je Anketni odbori, čiji je predsjednik Branislavom Borenovićem, a uz podršku SDS-a, zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine da provde istragu u vezi s stradanjem banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

- Oni su u Anketni odbor angažovali Borislava Radovanovića, blogera protiv kojeg je sud potvrdio optužnicu za kriivčno djelo iz člana 169.stav 2. Toj osobi ni u kom slučaju ne bi trebao biti dozvoljen pristup u protiv Narodne skupštine zbog navedneog krivičnog djela te pstihičkog statusa istog koji je već poznat – tvrdi Lukač u otvorenom pismu koje je dostavljeno medijima.
 
Mada je, kako se ističe, bio upoznat s ovim činjenicama, Borenović je izmanipuisao Anketni odbor i uključio Radovanovića u rad te na taj način takvoj osobi omogućio da ispituje rukovodioce MUP-a i tužilaštva što nije nikad zabilježeno u praksi.

Iz Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, pozvali su danas entitetskog ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača “da ne ometa njihov rad”.

Inače, poslovnikom o radu Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, propisano je da predsjednik tog skupštinskog tijela predstavlja Odbor, a to je Branislav Borenović.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još