Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


26.05.2018. / 23:10h Svijet - Održan referendum

Irci su legalizirali pobačaj

Irci su legalizirali pobačaj
Irci su na referendumu legalizirali pobačaj.

Sada je to i službeno nakon što su izbrojani glasovi iz svih 40 izbornih jedinica.
 
Konačni rezultat je 66,4 % za promjenu rigidnog zakona iz 1983. godine i 33,6 % protiv.
 
Odaziv na referendum bio je 64,51 %, što je najveća izlaznost na referendumu u toj zemlji.
 
Povijesni referendum izazvao je snažne osjećaje zagovornika i protivnika ublažavanja zakona i podijelio Irsku. Irski zakon o pobačaju bio je najstroži u Europi i nije poznavao iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.
 
Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile. Organizacija referenduma bilo je predizborno obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.
 
Premijer je pozdravio "povijesno glasanje" kazavši da je riječ o odluci za sljedeću generaciju. "Danas vjerujemo da smo glasali za sljedeću generaciju", rekao je premijer, kako ga citira agencija dpa.
 
"Glasali smo tako da ponudimo sućut onima prema kojima smo dosad bili ravnodušni i medicinsku skrb onima pred kojima smo zatvarali oči", rekao je.
 
"Današnji dan nije dobar za one koji su glasali protiv izmjene zakona, ali ih želim umiriti i reći da je Irska i dalje zemlja kakva je bila prije, samo je malo tolerantnija, otvorenija i pokazuje više poštovanja", rekao je Varadkar.

 

(Vijesti.ba / Index)
 


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!