11°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

26.05.2018 / 13:34 BiH - Dug smanjen

Brojni problemi u provođenju mjera za naplatu poreskog duga u RS-u

Brojni problemi u provođenju mjera za naplatu poreskog duga u RS-u
Foto: Vijesti.ba
U Republici Srpskoj (RS) je potrebno poboljšati efikasnost odgođenog plaćanja poreskog duga, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora.

Ističu da je poreski dug smanjen sa blizu 1,5 milijardi KM u 2013. na blizu 1,2 milijarde u 2016.godini.

Međutim, podatke o kretanju poreskog duga treba uzeti sa rezervom, jer u ovaj iznos nisu uključene obaveze obuhvaćene rješenjima o odgođenom plaćanju poreskog duga i reprogrami koje je Vlada RS odobrila odlukama iz ranijeg perioda.

Kada su u pitanju rješenja o odgođenom plaćanju, odnosno iznos poreskog duga obuhvaćen rješenjima o odgođenom plaćanju, njihova vrijednost je značajno rasla u proteklih nekoliko godina, a tek u 2016. godini došlo je do zaustavljanja njihovog rasta.

Nakon provedene revizije učinka posebnog načina naplate poreskog duga, upozorili su i na dugo vrijeme trajanja postupka donošenja rješenja o odgođenom plaćanju, koje je u značajnom broju slučajeva višestruko duže od propisima predviđenih rokova.

Problem su i podijeljene nadležnosti na odobravanju odgođenog plaćanja poreskog duga, nejednako postupanje po donesenim rješenjima i nemogućnost Poreske uprave RS da naplati dug.

I važeća regulativa (zakonski i podzakonski akti), kojom je uređeno odgođeno plaćanje poreskog duga, ne obezbjeđuje u potpunosti efikasno postupanje nadležnih institucija.

Revizori su naveli i da Ministarstvo finansija i Poreska uprava RS nisu pravovremeno pokretali postupke ukidanja rješenja za poreske obveznike koji ne ispunjavanju utvrđene obaveze te da postoje različite prakse u pogledu ukidanja rješenja takvim neplatišama.

Nalazi revizije pokazuju da nakon ukidanja rješenja o odgođenom plaćanju, u značajnom broju slučajeva protekne i nekoliko mjeseci do pokretanja postupka prinudne naplate, u pojedinim slučajevima i preko godinu dana.

U periodu 2013 - 2016. godine, odbačeno je oko 700 zahtjeva za odgođeno plaćanje poreskog duga. Osnovni uzrok odbacivanja zahtjeva je bio neblagovremeno podnošenje i nekompletnost dokumentacije, dok je zanemariv broj odbačen zbog neosnovanosti zahtjeva.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo