19°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

24.05.2018 / 21:06 Intervjui - Predsjednik HSP-a za Vijesti.ba

Nikola Raguž: Bliži kraj vladavine HDZ-a BIH

Nikola Raguž: Bliži kraj vladavine HDZ-a BIH
Nikola Raguž / Vijesti.ba
Hrvati u Bosni i Hercegovni neće daleko dogurati savezom Čović - Dodik koji je uperen protiv NATO integracija Bosne i Hercegovine, dok se istovremeno dešava povijesno iseljavanje iz BiH uz puni kapacitet HDZ-a u vlasti na svim razinama, smatra predsjednik Hrvatske stranke prava Nikola Raguž.

Raguž u razgovoru za Vijesti.ba kaže da će Hrvatska stranka prava će na sljedećim izborima nastupiti u širem bloku hrvatskih opozicijskih stranaka na čelu sa HDZ-om 1990.
 
On ističe da je bliži kraj vladavine HDZ-a jer ako se uzme da HDZ ima vlast u kapacitetu kakvog nikada nije imao, od mjesne zajednice do člana Predsjedništva, vlast i po vertikali i horizontali, slobodno se može reći da je ovo najgora vlada Dejtona do danas. 
 
"HSP na izbore izlazi na svim razinama vlasti osim za člana Predsjedništva, jer ćemo u sklopu toga bloka podržati zajedničkog kandidata", rekao je Raguž.
 
On je komentarišući rad Hrvatskog narodnog sabora istakao da Hrvatska stranka prava nije članica HNS-a, zbog toga što u HSP-u smatraju da je HNS u službi jedne političke stranke odnosno u službi pojedinca.
 
"U Hrvatskom narodnom saboru, HDZ ima dvotrećinsku većinu, i sami mogu donositi sve odluke, tako da im od drugih stranaka niko i ne treba. Ostale stranke koje sudjeluju u radu HNS-a služe kao obični fukusi i njih se tu ništa ne pita", dodao je Raguž.
 
Raguž je govoreći o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona po kojem dobar dio Hrvata ostaje bez aktivnog prava glasa kazao da HSP kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona ne podržava HDZ-ov prijedlog.
 
"HSP se zalaže da se Izborni zakon mijenja na području čitave Bosne i Hercegovine a ne samo na području Federacije. Ne podržavamo HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, niti taj način, jer smatramo, pogotovo kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, da su po tome najviše zakinuti Hrvati Središnje Bosne. Apsolutno nam je neprihvatljiv prijedlog zakona koji je predložio HDZ", kazao je Raguž.
 
- Za vrijeme vladavine HDZ-a događa se povijesno iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Najviše Hrvata u povijesti je otišlo za vrijeme njihove vladavine. Nisu ispunili nijedno od predizbornih obećanja, pa ni ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona. Smatram da je i to jedan od velikih poraza politike HDZ-a, jer im je to bilo glavno obećanje,  dodaje Raguž.
 
On je govoreći o najavi Komiteta za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa o pojačanom vojnom angažmanu na Balkanu zbog širenja ruskog utjecaja i sprege politike HDZ-a sa Rusijom kazao da je HSP apsolutno protiv bilo kakvog ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini.
 
"Sama veza Milorada Dodika i Dragana Čovića dovoljno govori u kojem smjeru ide sadašnja hrvatska politika u BiH. Mi smo za saradnju i saveza sa Evropskom unijom i SAD-om. Savez Čovića sa Dodikom Hrvate u Bosni i Hercegovini udaljava od NATO-a. Nama je prioritet NATO i ulazak u Evropsku uniju, a na ovakav način jako smo udaljeni od toga, i mislim da na ovakav način nećemo daleko dogurati", zaključio je Raguž.
 
(Vijesti.ba)

 

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo