12°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

23.05.2018 / 09:43 BiH - Ministar pravde BiH

Grubeša: Mektić ne zna da u BiH ne postoji "državni udar"

Grubeša: Mektić ne zna da u BiH ne postoji "državni udar"
Josip Grubeša / Vijesti.ba
Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas da u BiH ne postoji propisano krivično djelo "državni udar" i da je bio iznenađen potezom ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kada je pokušao autobusima prevesti migrante u Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i postupanje ovlaštenih službenika ovog kantona okarakterisao kao državni udar.

"U BiH ne postoji propisano krivično djelo državni udar. Radi se više o narodnom terminu koji nema uporište u našem sistemu", rekao je Grubeša za "Glas Srpske".

On je istakao da Vijeće ministara nije i ne može odlučivati gdje će migranti i azilanti biti smješteni.

"Nedostojno je jednog ministra da u ovakvoj situaciji koristi kolokvijalne, ali neustavne termine kojima karakteriše postupanje ustavnih struktura HNK", naveo je Grubeša i dodao da se to posebno odnosi na ministra na nivou BiH.

Grubeša je ocijenio da je Mektić u konkretnoj situaciji trebalo da iskoristi svoj status koordinatora i ovu, iako neodobrenu, akciju prebacivanja migranata izvede na puno prihvatljiviji način.

On je naglasio da Mektić, niti bilo koji drugi ministar u BiH, ne bi smio pozivati Tužilaštvo BiH da radi svoj posao i prijeti zakonitim organima kantona, već se ponašati kao diplomata i probleme rješavati politički korektno.


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo