Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


23.05.2018. / 10:00h Politika - Uoči novih razgovora

Stav Venecijanske komisije po slučaju Ljubić već poznat

Stav Venecijanske komisije po slučaju Ljubić već poznat
Članovi Venecijanske komisije sastali su se jučer u Sarajevu sa predstavnicima stranaka iz Federacije BiH, zastupljenih u parlamentu BiH, kako bi razgovarali o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Venecijanska komsija u BiH je doputovala nakon serije neuspješnih razgovora između predstavnika političkih stanaka, kako bi na neki način posredovala bi iznalaženju pravnog rješenja. Pravni eskperti ovu aktivnost Vencijanske komsije ocijenjuju kao pokušaj da se pitanje izmjena Izbornog zakona vrati sa političkih terena na teren pravnih normi.
 
Evidentno je da su sve dosadašnje aktivnosti u tome pogledu bile fokusirane na iznalažanje političkog, a ne pravnog rješenja. U prilog tome svjedoči i činjenica da je Vencijanska komsija još ranije dala svoje mišljenje po apelaciji Bože Ljubića, a koje Ustavni sud, unatoč kredibilnosti Venecijanske komisije nije uvažio, pretpostavljajući politička rješenja pravnim rješenjima.
 
Venecijanska komisija u svome mišljenju sa 11. stranice odluke "Božo Ljubić" nedvojbeno je rekla »da je sistem prema Ustavu Federacije u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbora, a budući da Izborni zakon namjerava da provede u djelo relevantne odredbe Ustava Federacije, također se čini da je sistem u skladu i sa ovim standardima« i na kraju Ustavni sud BiH odluči drugačije. 
 
Iako mišljenje Venecijanske komsije za samu odluku Ustavnog suda nije obavezujuće, prosto je nevjerovatno sa kakvom lakoćom su iz Ustavnog suda izignorisali mišljenje Venecijanske komisije koje u poptunoj suprotnosti sa osnovnim političkim intencijama HDZ-a i podnosioca apelacije Bože Ljubića
 
Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević u razgovoru za Vijesti.ba kazao je da ignorisanje preporuka Venecijanske komisije, ma kakve one bile, nije dobra praksa.
 
"U konačnici, šta ćemo zaključiti o tim preporukama, da li ćemo ih u potpunosti ili djelimično primijeniti, ali ne valja ako se 'ponašamo mimo svijeta'", rekao je Knežević.
 
Venecijanska komisija zasigurno ne može odstupiti od svoga ranije iznesenog mišljenja pa se stoga stiče dojam da je smisao njenog dolaska u Bosnu i Hercegovinu da uvjeri predstavnike političkih stranaka koji zastupaju političke prijedloge koji su u potpunoj suprotnosti sa evopskom pravnom stečevinom, da takvi prijedlozi sa aspekta međunarodnih i pravnih normi nisu prihvatljivi u civiliziranim i demokratskim društvima u kojima vlada načelo jednakopravnosti glasa građanina.
 
Shodno tome, sa jedne strane imamo pravo i struku, koja ukazuje na međunarodne standarde, a sa druge strane jednu vrstu radikalne politike, koja sve to u cijelosti zanemaruje i prijeti blokadom uspostave vlasti nakon izbora ili rušenjem ustavnog poretka ukoliko ne budu usvojene one vrsta prijedloga koje su u suprotnosti sa evropskim pravnim normama, kako je to između ostalog kazala i Venecijanska komisija.
 
Stoga u tome pogledu, ne smije biti nikakvih popuštanja. Pravljenje kompromisa između pravnih normi po kojima svaki građanin ima jednako pravo glasa i normi po kojima se aktivno pravo glasa oduzima dobrom dijelu građana nije samo pitanje Bosne i Hercegovine, nego pitanje evrpskog pravnog poretka.
 
N.H.
 
(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još