Sarajevo 7 °C Ponedjeljak 22.10.


22.05.2018. / 20:00h BiH - Ivana Marić za Vijesti.ba

Proširenja EU na Balkan će biti zbog utjecaja Rusije, Kine i Turske

Proširenja EU na Balkan će biti zbog utjecaja Rusije, Kine i Turske
Ukoliko bi EU prijem novih članica obustavila dok ne riješi sve svoje probleme, sigurno je da do tog prijema nikada ne bi ni došlo - smatra politička analitičarka Ivana Marić.

- Pitanje nije da li će se EU proširiti na ostatak Balkana, već kada će to uraditi. Najveće pitanje za EU je da li da sve preostale države primi u paketu ili ide na pojedinačne prijeme - ocijenila je Marić u razgovoru za Vijesti.ba.
 
Prednosti i mane

 
Prema njenim riječima, i za jedno i za drugo rješenje postoje i prednosti i mane.
 
- Pojedine zemlje jako dobro napreduju na svom EU putu, dok neke druge i nisu baš revnosne. To su nam jasno poručili predstavnici EU tokom zadnje rute obilaska regiona. Srbiju i Crnu Goru su istakli kao dobre primjere, namjeravajući time postidjeti ostale i natjerati ih da se poprave. Pri tome nisu računali na to da se bh. političari ne stide svojih neuspjeha - kazala je Marić.
 
Ističe kako vjeruje nedavnim najavama političara iz vodećih zemalja EU da bi se o prijemu Srbije i Crne Gore moglo odlučivati 2025. godine.
 
- Mislim da je to realističan datum s obzirom na čvrsto opredjeljenje i želju ovih država da uđu u EU i njihov tempo ispunjavanja uvjeta koje im je zadala EU - mišljenja je Marić.
 
Naglašava kako je EU već sada dovoljno involvirana u rješavanje problema na zapadnom Balkanu.
 
- Sve države očekuju njenu pomoć pri rješavanju težih pitanja i problema. Sve ove države se već i sada oslanjaju na novčanu pomoć EU, pa čak ne uspijevaju ni aktivirati sva dostupna sredstva. Stoga bi EU prijemom ovih država možda imala i veću kontrolu nad utrošenim sredstvima, a i mogla bi ih sankcionirati ukoliko ne budu poštivali standarde EU, koji podrazumijevaju i toleranciju, pravnu državu i antikorupciju - poručila je Marić.
 
Navodi kako prijem novih država u EU nikad nije bilo samo ekonomsko pitanje, već se u obzir uzimao širi ekonomsko-politički okvir.
 
- Rumunija i Bugarska očito nisu ispunile sve uvjete koje EU sada nameće zemljama zapadnog Balkana. Ali je njihov prijem tada ocijenjen korisnim za obje strane. Hrvatska je ispunila sve tražene uvjete, ali je onda zastala sa razvojem, na veliko razočarenje političara EU - ističe Marić.
 
Isto tako, dodaje, pri odlučivanju o novom valu proširenja u obzir će biti uzeti svi elementi, a među važnijima bit će i sve veći utjecaj Rusije, Kine, ali i Turske na Balkanu.
 
Nemoguće spriječiti iseljavanje

 
- Što taj utjecaj bude veći, to bi EU mogla postajati popustljivija po pitanju ispunjavanja uvjeta za prijem - ocijenila je Marić.
 
Napominje kako se teško može očekivati da će države samim ulaskom u EU postati unificirane. Međutim, pritisak koji ostale države članice vrše na zemlje koje ne poštuju osnovne principe dosta je velik i često urodi plodom.
 
- Često, ali ne i uvijek. Slična situacija bila bi i sa novim državama članicama - rekla je Marić.
 
Poručuje kako bi prijem šest novih država koje su na nezavidnom nivou ekonomskog razvoja u početku sigurno doveo do ekonomske neravnoteže EU u cjelini.
 
- Pri tome, ne trebamo zaboraviti na opasnost koja prijeti novim, ali bi mogla pogodovati starim EU državama - kaže Marić.
 
Upozorava kako neće biti moguće spriječiti novi talas iseljavanja stanovništva ka bolje stojećim zemljama EU.
 
- O tome najbolje svjedoči situacija u Hrvatskoj koju su napustili mnogi radnici u potrazi za boljim uvjetima u bogatijim državama EU. Tako se Hrvatska bori s velikim nedostatkom ugostiteljskih radnika pred početak ljetne sezone. Da ne spominjemo (ne)sposobnost domaćih poduzetnika da se bore sa velikim preduzećima koja dominiraju EU - potcrtava Marić.
 
Dodaje kako BiH, ali i ostale države zapadnog Balkana, već sada imaju neku vrstu tijesne veze sa EU.
 
- Njoj se obraćamo kada ne možemo riješiti neko političko pitanje. Od nje tražimo stručnu pomoć. Od nje tražimo novac za rješavanje ekonomskih problema. Od nje tražimo i zaštitu kada se suočimo sa nekom opasnošću. A sve to bez prava glasa o pitanjima EU. Sve to već imamo i naredni korak bi mogao biti samo prijem u EU - zaključila je Marić u razgovoru za Vijesti.ba.
 
 
D.K.
 
(Vijesti.ba)
 

 


Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još