19°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

22.05.2018 / 20:00 Intervjui - Bodo Weber za Vijesti.ba

Tužno je gledati podaništvo bošnjačke politike prema turskom autokrati

Tužno je gledati podaništvo bošnjačke politike prema turskom autokrati
Foto: Vijesti.ba
Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber u razgovoru za Vijesti.ba analizira protekli predizborni miting turskog predsjednika u Sarajevu, ističući da je ovo bio skup za jednokratku upotrebu za obje strane - Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model "demokratije", kaže Weber.

Razgovarala: Nevena Ćosić
 
- Kako je u njemačkoj javnosti dočekana vijest o političkom skupu predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana u Sarajevu, imajući u vidu da je Njemačka na svom tlu zabranila ovakve skupove? 
 
WEBER
: Njemački mediji prepoznali su skup kao ono što jeste - propagadni manevar predsjednika Erdogana ciljan na dobijanje glasova turskih državljana u EU, gdje nije mogao održati skupove za predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, koji neće biti niti fer niti slobodni. Osim toga, neki su prepoznali opadajući rejting turskog predsjednika među bh. muslimanima zbog njegove politike koja vodi Tursku u predsjedničku diktaturu.
 
- BiH jedina je zemlja u Evropi na čijem je tlu Erdogan održao predizborni miting. Kako tumačite ovu činjenicu?
 
WEBER
: Ta činjenica je ogledalo tužnog stanja u kome se nalaze i BiH i Turska. Erdogan je mogao održati skup u BiH, kao jednoj zemlji u okruženju EU, jer je BiH jedina zemlja u tom okruženju koja se nalazi u stanju ne-države. Zloupotreba te činjenice od strane Erdogana za čiste unutrašnje interese u Turskoj, u isto vrijeme pokazuje kako on od neuspjelog puča, zapravo od gubitka parlamentarne većine na izborima 2015. godine, ruši sve pozitivno što je nekad gradio u Turskoj. 
 
Turska je imala dugu političku tradiciju odbrane države BiH još od '90-ih godina. Posebno poslije 2006. kad je EU preduzela zapadno vođstvo na Zapadnom Balkanu, ali je zakazala, Turska je igrala jako konstruktivnu ulogu, bila je više evropska nego EU - i to ne na jednoj monoreligijskoj, monoetničkoj osnovi. 
 
- Kako ocjenujete sam Erdoganov govor u Sarajevu? Uputio je oštre kritike na račun EU iz glavnog grada BiH, države koja želi postati članica EU.
 
WEBER
: Njegov govor reprezentativan je u smislu autoritarne transformacije koja se dešava zadnje dvije, tri godina u Turskoj. Nažalost, od perspektivne zemlje "islamske demokratije" koja je mogla biti uzor zemljama na Bliskom Istoku, ostala je jedna krutna mješavina reakcionarnog turskog nacionalizma, zloupotreba tradicionalnog turskog islama, te populističkog autokratizma.
 
- S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović na skupu u sarajevskoj dvorani "Zetra" pozvao je turske državljane da glasaju za Erdogana, poručivši između ostalog, da im ga je "Bog poslao". 
 
WEBER
: Zaista je bilo tužno gledati tu predstavu podaništva bosnjačke politike prema turskom autokrati i to jedino kako bi šef najveće bošnjačke političke stranke u BiH "otkinuo" malo autoriteta od Erdogana. Nažalost, dobar dio i EU je suodgovoran zbog toga što bošnjačka politika traži spas u Ankari, a ne Briselu. Kao što je EU i suodgovorna što je Erdoganov režim poslije prvobitne demokratizaije i EU integracije, skrenuo s puta.
 
No, šteta koju Izetbegović svojim sramnim ponašanjem nanosi i BiH i Bošnjacima daleko je veća nego organičena, kratkotrajna korist. Legitimisao je jednim potezom Dodikov savez sa Moskvom, te dao za pravo onim srpskim i hrvatskim nacionalistima koji decenijama inistiraju na tome da odbrana multietničke države BiH od strane bosnjačke politike nije ništa više od skrivene namjere bošnjačke dominacije Bosnom i Hercegovinom. 
 
- U konačnici, kakve efekte ovaj skup može imati po BiH?
 
WEBER:
Vjerujem da će dugoročni efekat biti puno manji od trenutnog skandala. Bio je to skup za jednokratku upotrebu za obje strane - Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model "demokratije".
 
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo