19°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

22.05.2018 / 20:00 BiH - Profesor Ibrahimagić za Vijesti.ba

Prihvatanjem Venecijanske komisije HDZ se vraća sa političkih na pravna rješenja

Prihvatanjem Venecijanske komisije HDZ se vraća sa političkih na pravna rješenja
Foto: Vijesti.ba
Mišljenje Vencijanske komsije je mišljenje prava i pravnih normi, a ne politike. Njihovo mišljenje će se zasnivati na međunarodnom pravu i na domaćem pravu. Poziv Vencijanskoj komisiji da se umiješa u proceduru utvrđivanja pravne prirode izmjena i dopuna Izbornog zakona je ustvari neka vrsta kompromisa predstavnika stranaka, kazao je za Vijesti.ba profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić.

Razgovarao: Nihad Hebibović
 
- Venecijanska komisija održala je sastanke sa predstavnicima stranka i domaćim institucija sa ciljem iznalažanje rješenja za izmjene Izbornog zakona. Kako Vi gledate na ovu aktivnost Venecijanske komisije?

 
IBRAHIMAGIĆ: Poziv Vencijanskoj komisiji da se umiješa u proceduru utvrđivanja pravne prirode izmjena i dopuna Izbornog zakona je ustvari neka vrsta kompromisa predstavnika stranaka. Po mom mišljenju, pošto je HDZ u toj grupi stranka i daje saglasnost na to, to je ustvari sa njihove strane na neki način prelazak sa političkog rješenja na pravno rješenje ovog problema. Mislim da HDZ-ov prijedlog nije u skladu sa Ustavnom Bosne i Hercegovine. Prijedlog da Hrvati iz kantona u kojima Hrvati nisu većina ne učestvuju u izboru delegata u Dom naroda nije ustavan, imajući u vidu ono na čemu insistiraju, a to je da autentični predstavnici budu samo iz onih sredina u kojima su u većini. Taj stav je u suprotnosti sa presudom Ustavnog suda iz 2000.godine kada je rečeno da su sva tri naroda konstitutivna na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Prema tome, prijedlog HDZ-a bi eliminirao konstitutivnost Hrvata koji žive u kantonima sa bošnjačkom većinom, što nije u skladu sa Ustavom. Nije slučajno da imamo u sva četiri kantona sa hrvatskom većinom, da u tim ustavima Srbi nisu konstitutivan narod. To znači da već osamnaest godina krše Ustav i presudu Ustavnog suda.
 
- Kako komentirate to da Ustavni sud prilikom razmatranja apelacije Bože Ljubića nije uzeo u razmatranje mišljenje Venecijanske komsije?
 
IBRAHIMAGIĆ
: Ustavni sud nije obavezan da prihvati mišljenje bilo koje komsije ili bilo kojeg organa. Ustavni sud sudi prema Ustavu Bosne i Hercegovine. Oni su vjerovatno pronašli u konvencijama koje su sastavni dio Ustava, kada je riječ o Domu naroda. Ali to nije predstavnički dom i podliježe drugačijoj proceudri izbora, dakle posrednoj proceduri izbora, a Predstavnički dom se bira nesporedno. Nije problem da se Hrvati biraju u Dom naroda sa bošnjačkom većinom, bilo koliko da ima Hrvata u nekom kantonu. Tuzlanski načelnik govori da samo u Tuzli ima oko trinaest hiljada Hrvata, a koliko još ima Hrvata u tuzlanskom kantonu...Time bi dakle značajan broj Hrvata bio izvan kolegija Doma naroda iz reda hrvatskog naroda. Ne mogu biti, po mom mišljenju hrvatski nacionalni interesi da ne budu jednaki Hrvati u Tuzlanskom kantonu sa Hrvatima u Širokom Brijegu ili negdje drugo.
 
- Nedavno se pojavila ideja reduciranja Doma naroda, kako Vi gledate na to?
 
IBRAHIMAGIĆ: Parlament u Federaciji treba bude takav da se ne odlučuje dvodomski, negbo bi sva politička ili pitanja od šireg društvenog konteksta, ekonomskog socijalnog, itd, odlučivala se kroz predstavnički, odnosno građanski dom, a Domu naroda samo treba dati funkciju zaštite nacionalnog interesa a ne da bude ravnopravan predstavničkom domu. Preme tome, da zaključimo; mišljenje Vencijanske komsije je mišljenje prava i pravnih normi, a ne politike. Njihovo mišljenje će se zasnivati na međunarodnom pravu i na domaćem pravu, Ustavu BiH i FBiH, jer ne može se odredbe iz Izbornog zakona provesti dok se ne izmijeni Ustav FBiH, jer iz Ustava FBiH je preuzeta norma u Izborni zakon. Dom naroda je uređen Ustavom FBiH i Izborni zakon jeste relevantan ali trebalo je prethodno mijenjati Ustav Federacije u tom dijelu u kojem je on po mišljenju Ustavnog suda neustavan u odnosu na međunarodne konvencije ili na Ustav BiH.
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo