2°C
Mostar 8°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

22.05.2018 / 17:35 BiH - Filozofski fakultet u Tuzli

Javna tribina, izložba i okrugli sto o značaju prijema BiH u UN

Javna tribina, izložba i okrugli sto o značaju prijema BiH u UN
Foto: FENA / Vijesti.ba
Historijski značaj prijema Republike Bosne i Hercegovine u članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija bila je tema oko koje su se okupili univerzitetski radnici, djelatnici Arhiva Tuzlanskog kantona, kantonalno društvo arhivskih zaposlenika, članovi tuzlanskog Centra za istraživanje moderne i savremene historije, studenti i gosti danas na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Podsjetili su na okolnosti u kojima je država postala članica UN-a, te da i danas nakon 26 godina na neki način brani svoju samostalnost i  nezavisnost.
 
- Mi smo iz tih razloga danas odlučili da otvorimo tu temu, otvarajući važna pitanja od ovih šta je to uslijedilo u smislu disolucije Jugoslavije, ulogu naše diplomatije u priznanju BiH, otvaranje nekih pitanja vezanih za rezolucije UN-a - izjavio je profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Izet Šabotić.
 
Status koji danas ima Bosna i Hercegovina prikazan je i kroz izložbu Oružanih snaga na 20 panoa o kontinuitetu opstojnosti Bosne i Hercegovine, s posebnim isticanjem uloge znamenitih ličnosti, odnosno patriota koji su kroz različita povijesna razdoblja branili domovinu.
 
- Ovakva izložba na ovaj način koncipirana treba da kod svih građana utiče na razvijanje, jačanja svijesti o pripadnosti ovoj državi - ističe Omer Zulić, direktor Arhiva TK.
 
Na važnost patriotizma ukazali su danas simbolično i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.
 
- Taj datum je od neprocjenjivog značaja i predstavlja krunu prethodnih aktivnosti kao što je referendum i međunarodno priznanje od drugih država, prije svega od Evropske zajednice i SAD-a - kazao je prof. dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta.
 
Bosna i Hercegovina članica je Ujedinjenih nacija od 22. maja 1992. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo