Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


22.05.2018. / 14:32h Politika - Sarajevo

Počeo sastanak s Venecijanskom komisijom o izmjenama Izbornog zakona

Počeo sastanak s Venecijanskom komisijom o izmjenama Izbornog zakona
Članovi Venecijanske komisije sastali su se danas u Sarajevu sa predstavnicima stranaka iz Federacije BiH, zastupljenih u parlamentu BiH, kako bi razgovarali o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Na sastanku učestvuju predstavnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, DF-a i SDP BiH.

Šefik DŽaferović iz SDA rekao je prije sastanka da razgovor sa predstavnicima Venecijanske komisije može samo da koristi procesu izmjena i dopuna Izbornog zakona, kao i rješavanju problematičnih pitanja.

"Mislim da će Venecijanska komisija, imajući u vidu sva njena dosadašnja mišljenja, ostati na tragu evropskih standarda", istakao je DŽaferović.

Početkom maja održan je posljednji sastanak na kojem su čelnici SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a pokušali da dogovore izmjene Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da dogovor nisu postigli, usaglašeno je da se angažuje Venecijanska komisija koja bi trebalo da ocijeni prijedloge sa aspekta evropskih standarda, Ustava BiH i Konvencije o ljudskim pravima.

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Savjeta Evrope koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i djelovanjem demokratskih ustanova.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!