19°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

22.05.2018 / 12:10 BiH - Aleksandra Pandurević za Vijesti.ba

Neće iznenaditi ako se Dodik uskoro pojavi na Blajburgu

Neće iznenaditi ako se Dodik uskoro pojavi na Blajburgu
Foto: Vijesti.ba
Duboko sam pogođena izjavom predsjednika Dodika i pozivam ga da se javno izvini srpskom narodu jer je žrtve ustaškog, fašističkog režima, 700.000 Srba stradalih u Jasenovcu među kojima je bilo 75.000 djece, stavio u istu ravan sa njihovim dželatima, ustašama i domobranima. Jasenovac i Blajburg se ne mogu naći u istoj rečenici, kazala je potpredsjednica SDS-a Aleksandra Panudrević govoreći o Dodikovom prećutkivaju Jasenovca u razgovorima sa Draganom Čovićem.

Naime, predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik smatra da je odlazak na komemoraciju ustaškim vojnicima u Blajburgu stvar logičnog političkog refleksa člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

"Naprosto, smatram da je ta praksa u redu, u kojoj ja ne pratim gdje on ide, kako on govori, šta govori u tom pogledu. To je sasvim logičan refleks jednog predstavnika hrvatskog naroda, kao što je logično da ja, kao predstavnik srpskog naroda, na politički način posmatram mnoga mjesta stradanja srpskog naroda", kazao je Dodik za RTRS.

"Strašna je sramota i zločin izjednačavati ih. Hitlerov oficir Artur Hefner  rekao je da je ''to jedan od najstrašnijih logora koji bi se mogao jedino porediti sa Danteovim paklom'', dok je njegov izaslanik u Zagrebu Fon Horstenau govorio da je ''Jasenovac najveće od svih zla'' i ''esencija užasa''. Zaista sam užasnuta da predsjednik Dodik, umjesto da osudi rehabilitaciju i povampirenje ustaštva, da osudi one skaradne natpise ''Za dom spremni'', izjednačava Jasenovac i Blajburg. Da smo demokratsko i uređeno društvo, već danas bi podnio ostavku", rekla je Pandurević za Vijesti.ba.

Dodaje da je ludan  taj odnos i beskrajna servilnost Dodika prema Hrvatskoj koja datira i prije njegovog prijateljstva sa predsjednikom HDZ-a gospodinom Draganom Čovićem.

 "U vrijeme svoje prve vlade, predao je Hrvatskoj jasenovačku dokumentaciju i time onemogućio srpskim naučnicima da istražuju jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, ako ne i najveće, . Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, srdačno je dočekao, bez riječi protesta, kada je kratko navratila kod njega, žureći na proslavu ''Maestrala''. Nije se usudio ni riječ protesta da izusti jer ona slavi progon 125.000 Srba i ubistvo njih 700. Ili, da li ste čuli da je i riječ progovorio kada su HDZ-ovci u BiH citirali Kvaternika na proslavi godišnjice osnivanja HVO i veličali Alojza Stepinca", kazala je Pandurević

Pa, i ta priča o trećem entitetu, Dodik je nažalost njen veći zagovornik od samog HDZ, iako zna da tim na kocku stavlja čitav Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku, smatra potpredsjednica SDS-a.

"Bojim se da ima istine u pričama da je Dodik u raljama nekih hrvatskih ekstremnih krugova i službi, što zbog njegovog ratnog biznisa sa generalima HVO, što zbog poslijeratnog", rekla je.

- U vrijeme njegove prve vlade, ogromna sredstva iz Republike Srpske su završila na računima nekih hrvatskih generala na Djevičanskim ostrvima. General Ivan Čermak ima povlašćeniji položaj u Republici Srpskoj od svih srpskih generala koji su je stvorili. Više je novca iz Srpske izvukao, za vrijeme Dodikove vladavine, nego čitav oficirski kor Vojske RS koji uglavnom živi u jadu i bijedi. Tu treba tražiti razloge zašto je Dodik veći katolik od pape. Ako ga još malo stegnu, neće me iznenaditi da se uskoro pojavi i u Blajburgu", zaključila je Pandurević.

N.H.
 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo