19°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

22.05.2018 / 08:00 BiH - Piše: Nihad Hebibović

Falatar u pokušaju da ugrozi Čovićevu UZP dominaciju

Falatar u pokušaju da ugrozi Čovićevu UZP dominaciju
Foto: Vijesti.ba
Kada je Boriša Falatar ispred "Naše stranke" obznanio kandidaturu za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, mnogi je komentator dnevno političkih zbivanja požurio da konstatira da je Falatar izravna konkurencija kandidatu DF-a Željku Komšiću. Međutim, kakav promašaj!

Falatar ozbiljno prijeti da skine skalp Draganu Čoviću. Pogriješili su svi oni koji nisu vjerovali da u Našoj stranci se namjeravaju suprostaviti ne samo kandidaturi Željka Komšića nego i kandidaturi Dragana Čovića ( ili nekog iz Čovićevih redova). Iz srca sarajevskog "uljuđenog antinacionalizma" sinula je paklena diverzija od strane izmiritelja angolskih naroda. Kako zapravo Falatar prijeti Čoviću?

Nije više Dragan Čović taj koji ima tapiju na veličanje i izražavanje saosjećanja sa "haškim uznicima" i aktivnim učesnicima Udruženog zločinačkog poduhvata, niti je Dragan Čović taj, jedini i neprikosnoveni, čije su ruke otvorene za topli zagrljaj Darija Kordića. I Boriša Falatar svoje UZP-ovce i "kordićevce" za predizbornu trku ima. Pronašao ih je liku i nedjelu Zvonka Vidovića Ježe. U nekadašnjem pripadniku krim-službe HVO i isljedniku iz logora Heliodroma, te se time javno preko društvenih mreža, prigodnim fotografijama, pohvalio.

Mali Ježa

Najavljući svoju kandidaturu Falatar je između ostalog rekao da je na politiku do sada gledao kao na nešto nepošteno i nečasno, ali je sada, kako je kazao, došao trenutak da pošteni ljudi izađu iz sjene i naprave promjene. Pogledajmo onda na kakvu poštenu i časnu politiku, na kakve poštene ljude i promjene pledira Boriša Falatar, kada prigodničarski uz ka(h)vu promovira Zvonka Vidovića Ježu u gore opisano. Koliko je Falatarova sentimentalna pripovjed o malom Patriku iz Busovače kompatibilna sa malim Ježom iz Heliodroma i Mašinskog fakulteta?

Ko je mali Ježa?

Zvonko Vidović! Jedno je od troje lica za koje su istražitelji Federalne uprave policije, Centra za istraživanje zločina na osnovu iskaza svjedoka i prikupljenih operativnih saznanja na terenu, radeći po Naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine broj T20 0 KTRZ 0010345 15, od 3.12.2015 i 13.1.2017. godine došli do saznanja da postoji indicija o počinjenju krivičnih djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelima " Sprečavanje dokazivanja" iz člana 236. istog zakona i krivičnog djela "Ometanje rada pravosuđa" iz člana 241. istog zakona.

Zvonko Vidović zvani Ježa, voditelj Ureda za pravnu pomoć optuženim pripadnicima HVO-a pri Hrvatskom narodnom saboru, Ilija Vrljić Ile, voditelj Odjela za II Svjetski i Domovinski rat pri Hrvatskom narodnom saboru i Nikolina Pinter, advokatica Slobodana Praljka i pravni savjetnik u Uredu za pravnu pomoć optuženim pripadnicima HVO-a pri Hrvatskom narodnom saboru, terete se da su počinili gore navedena krivična djela.

Naime, po iskazima svjedoka u ovom predmetu Vidović, Vrljić i Pinter, aktivno su radili na tome da svaki vojnik HVO-a iz Mostara koji dobije poziv od Tužilaštva BiH ide upravo do njih koji im sugerišu da daju neistinite iskaze kada ih se saslušava u Tužilaštvu i policiji.

Zvonko Vidović je u toku rata imao ured u zgradi Mašinskog fakulteta, gdje je ujedno bilo sjednište Vojne policije HVO-a, a kojom je komandovao Željko Džidić (trenutno u bjekstvu) i koja je odgovorna za počinjenje krivičnih djela ratnog zločina u zgradi Mašinskog fakulteta. Vidović je kao pripadnik kriminalističke policije HVO-a u Mostaru direktno je involviran u krivično djelo "Ratni zločin počinjen u zgradi Mašinskog fakulteta u maju mjesecu 1993.godine", kojom prilikom je ubijeno i mučeno deset pripadnika Armije BiH i šest civila. Otuda je i jasno odakle Vidoviću interes i lični motiv za sprečavanje dokazivanja zločina i navođenje na neistinito svjedočenje.

Dakle, Boriša Falatar uživa u društvu čovjeka za kojeg postoji osnov sumnje da direktno umiješan u činjenje ratnih zločina. Stoga se kao opravdane mogu uzeti neke analize u kojima je sa oduševljenjem govoreno o Falatarovoj kandidaturi, a po kojima je Falatarova kompetitivna prednost u odnosu na Komšića neučešće u Armiji Bosne i Hercegovine. I zaista Falatar, ako računa na glasove istomišljenika Zvonka Vidovića i nad Komšićem i nad Čovićem ima prednost. Jer nema boljeg načina da dokažete sljedbenicima UZP-ovske ideologije da računate na njihove glasove nego da bez tereta pripadništvu Armiji BiH, predizbornu kampanju počnete ugodnim razgovorom sa pripadnikom krim službe HVO-a koji raspolaže sa ovakvom prošlošću.

Normalizacija UZP-ovskih vrijednosti

Falatarov pošteni Vidović koji je izašao iz sjene nije se proslavio samo na Mašinskom fakultetu. Voditelj Odsjeka, Odjela za suzbijanje kriminaliteta pri Vojnoj policiji HVO-a, jednom je čak bio toliko "human" pa je po zapovjedi koju je potpisao 7.8. 1993.godine zbog smrtnog slučaja u porodici Kolaković, na 48 sati iz Heliodroma pustio tog logoraša koji je poslije, kako u tome dokumentu stoji, nesmetano napustio teritoriju HZ HB i otputovao u Tunis. Iz brojne dokumentacije koja je uostalom predočena u slučaju Prlić i ostali vidljivo je da je Zvonko Vidović imao ovlasti da zabranjuje puštanje logoraša do daljnjeg uz eventualno izuzeće zločinca Valentića Ćorića, kojemu je uostalom bio i svjedok odbrane. Vidović je prema tome aktivni sudionik zločinačkog projekta koji je pred Haškim tribinalom označen kao projekat Udruženog zločinačkog poduhvata.

Na kraju, treba istaći da je potpuno irelevatna i deplasirana dilema o tome da li je Boriša Falatar znao koga promoviše kao uzoritog građanina. Neznanje ne može biti opravdanje za nekoga ko pretendira na tako visoku funkciju. Pa ipak gromoglasna šutnja o promociji UZP-ovskih vrijednosti koja dolazi iz Naše stranke, govori da nije riječ o neznaju nego o normalizaciji istih.

Piše: Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo