Sarajevo -1 °C Utorak 22.01.


21.05.2018. / 10:18h Politika - Božo Skopljaković

Začuđujuće i degutantno veličanje Erdogana od strane Izetbegovića

Začuđujuće i degutantno veličanje Erdogana od strane Izetbegovića
Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković smatra da okupljanje Turaka iz više europskih zemalja u Sarajevu i "vatreni" politički govori stranačkih vođa Taipa Erdogana i Bakira Izetbegovića neće njima donijeti neku posebnu, željenu, političku korist, ali će ponašanje, naročito Bakira Izetbegovića, ubuduće biti pod povećalom zapadnoga svijeta.

"Turski predsjednik Taip Erdogan je u srcu Europe, u glavnome gradu naše zemlje, licemjerno optužio pojedine europske zemlje, prijatelje BiH, da nisu demokratske, a upravo tih nekoliko tisuća njegovih pristaša koji su došli u Sarajevo kruh zarađuju i demokraciju uživaju u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, a ne u Turskoj. Državnik koji u kazamatima drži i muči na desetine tisuća intelektualaca, časnika, vojnika i radnika ne bi smio biti uzorom slobodoumnim ljudima, ali to je sada očigledno stvar prosudbe bošnjačkoga naroda, članstva SDA i osobno Bakira Izetbegovića. Iako se radilo o fabriciranom političkom predizbornom skupu pomalo je bilo začuđujuće i degutantno veličanje Erdogana od strane Izetbegovića, a poglavito su nesmotrena odobravanja bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH kontroverznih policijskih i vojnih akcija u Turskoj i u njezinom susjedstvu", smatra Skopljaković. 

Kako je navedeno u saopštenju predsjednika Hrvatske stranke BiH, s pozicije interesa države BiH će biti presudno važno ponašanje SDA i Izetbegovića na euroatlantskom putu i potpora Turske poglavito u kontekstu zategnutih donosa predsjednika Erdogana i zapadnih zemalja i njegovih sve glasnijih najava o izlasku čak i iz NATO saveza. 

"Na koncu ostaje žal i gorčina što se dolazak tako velikoga državnika, ipak nije malo mudrije organizirao pa da u tim razgovorima u Predsjedništvu naše zemlje budu i ostali članovi Predsjedništva BiH. Plašim se da je ovaj  jednostrani prijam u Predsjedništvu BiH i organiziranje predizbornog okupljanja predsjedničkom kandidatu druge države, otvaranje matrice za neka druge jednostrane pozive, sastanke i predizborne skupove sa predsjedničkim kandidatima iz bližeg ili daljnjeg okruženja, a to nije dobro za osjetljivu zemlju kakva je BiH", zaključio je Skopljaković.

(Vijesti.ba) 


Komentari - Ukupno 156

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još