16°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

17.05.2018 / 12:56 Politika - Predstavnički dom BiH

Izmjene Zakona o OSA-i biće razmatrane u skraćenom postupku

 Izmjene Zakona o OSA-i biće razmatrane u skraćenom postupku
Foto: Vijesti.ba
Predstavnički dom BiH danas je odbio zahtjev Savjeta ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OBA) BiH. Za hitni postupak bilo je 15 poslanika, dok je protiv glasalo njih 17. U drugom krugu glasanja, usvojeno je da se o izmjenama Zakona o OSA-i glasa po skraćenom postupku.

Predloženim zakonom provodi se odluka Ustavnog suda BiH i njime se propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere. Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženje mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važenje naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci. 
 
Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Borjana Krišto (HDZ BiH), čiju je apelaciju prošle godine prihvatio Ustavni sud BiH i 
 
proglasio neustavnim tri odredbe Zakona o OSA-i, kao i njen stranački kolega Predrag Kožul istakli su da hitna procedura nije dobro rješenje, bez obzira na urgentnost izmjene Zakona o OSA-i. 
 
Poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić istakao je da je ova stranka takođe protiv hitnosti procedure, naglasivši da je neophodno od parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OSA-e zatražiti da održi sjednicu. 
 
"Civilni nadzor nad radom komisija najvažniji je u cijelom funkcionisanju Parlamenta. Komisije moraju raditi svoj posao. Komisija za nadzor nad radom OSA-e mora imati uvida, mora dati svoj stav i mora održati sjednicu. Bez obzira na to što nema predsjednika, ova komisija ima dva dopredjednika koji mogu zatražiti održavanje sjednice", istakao je Đonlagić. 
 
Poslanica SNSD-a Milica Marković smatra da je Savjet ministara BiH, upućijući izmjene Zakona o OSA-i po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru,  želi ovo pitanje da "prelomi preko koljena" i da odluka Ustavnog suda Bih bude samo formalno zadovoljena.
 
"Savjet ministara BiH ne želi da na dnevni red stavi druga pitanja poput rada i rezultata OSA-e", mišljenja je Marković. 
 
Ona smatra da je neophodno održati tematsku sjednicu Parlamenta o radu ove agencije, što je, kako je kazala, svojevremeno Kolegijumu predlagala zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto.
 
"Džaferović i Bosić su osporili ovu ideju. Ne čudi me što Džaferovi to neće, ali me čudi što Bosić kroz ovo brani interese Bakira Izetbegovića", kazala je Marković. 
 
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkod doma Šefik Džaferović (SDA) podržao je zahtjev Savjeta ministara BiH da se o izmjenama Zakona o OSA-i razmatra u hitnoj proceduri, kako bi se izbjegao rizik da Ustavni sud BiH stavi van snage osporene odredbe ovog zakona.
 
Ustavni sud je dao rok od šest mjeseci, a Parlament BiH nije postupio u tom vremenu. Vrijeme nam je isteklo. Kakvu odluku će donijeti Ustavni sud, stvar je Ustavnog suda, No, iskustvo sa Izbornim zakonom uči nas da je moguće da Ustavni sud stavi van snage odredbe, a to treba da nam bude ozbiljan signal kako da postupimo. Izmjene Zakona o OSA-i treba da usvojimo prije naredne sjednice 
 
Ustavnog suda BiH kako bismo izbjeli svaki mogući rizik", poručio je Džaferović.
 
 
(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo