14°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

17.05.2018 / 12:21 Politika - Izetbegović u Sofiji

Zapadni Balkan ne želi uvoziti nove probleme u EU

Obraćanje predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na plenarnom zasjedanju Summita EU - Zapadni Balkan, Sofija, 17. maj 2018. godine prenosimo u cijelosti:

Predsjedniče Tusk,
Premijeru Borisov,
Predsjedniče Juncker,
Ekselencije, dame i gospodo, dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje.  Zahvaljujem se predsjedniku Tusku, premijeru Borisovu i predsjedniku Junckeru na pozivu za sudjelovanje. Želim se posebno zahvaliti premijeru Borisovu i Vladi Bugarske za organizaciju Summita, kao i za uvrštavanje EU perspektive Zapadnog Balkana u prioritete bugarskog predsjedavanja Vijećem EU.

U ime Bosne i Hercegovine, želim pozdraviti Deklaraciju Summita i ponoviti da joj se Bosna i Hercegovina pridružuje. Veoma je važno da s ovog summita pošaljemo snažnu poruku kojom se potvrđuje europska perspektiva za cijelu regiju zapadnog Balkana.  

Bosna i Hercegovina pozdravlja pokretanje konkretnih inicijativa za poboljšanje infrastrukturne povezanosti, kao i povezanosti među ljudima. Cijenimo kontinuirani angažman EU na jačanju političkih i ekonomskih veza, kako između EU i regije zapadnog Balkana, tako i unutar regije.  Bosna i Hercegovina је dala svoj doprinos poboljšanju tih veza poduzimanjem niza aktivnosti na provedbi prioritetnih mjera u okviru priprema za ovaj summit.

Bosna i Hercegovina je posvećena regionalnoj suradnji u oblasti ekonomskog, infrastrukturnog, energetskog i sigurnosnog povezivanja – kroz mehanizme poput Berlinskog procesa i Agende za povezivanje. Vidimo to kao put za izgradnju povjerenja, unapređenje odnosa i stvaranje opipljive ekonomske dobrobiti naših građana.  
Zalažemo se za pronalaženje obostrano prihvatljivih rješenja za sva otvorena pitanja i bilateralne sporove. Pozitivan primjer naših napora je zaključivanje Sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Bosna i Hercegovina pozdravlja novu Strategiju za Zapadni Balkan koju je Europska komisija objavila 6. veljače 2018. godine. U toj strategiji mi se posebno dojmila rečenica u kojoj se  kaže: „Svakodnevni život na Zapadnom Balkanu treba postupno približiti životu unutar Europske unije.“ Razmislite o tome na trenutak.  Proces pristupanja EU je najdjelotvorniji pokretač transformacije naših država, društava i ekonomija, u cilju dostizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentnih tržišnih ekonomija i povećanja ekonomskog rasta i razvoja.

Naši građani nam govore da je dostizanje europskih standarda za njih prioritet. Oni žele da kvaliteta roba i usluga, kvaliteta hrane, zraka i vode i kvaliteta infrastrukture budu jednako dobre kao u EU.  Žele da vožnja od 580 kilometara od Sarajeva do Sofije traje jednako kao i vožnja od Varšave do Berlina: 5 umjesto 10 sati. Taj cilj ćemo postupno i postići provedbom planova poput Agende za povezivanje.

Bosna i Hercegovina je odlučna održati pozitivan zamah započet u listopadu 2014. godine i  nastaviti reforme i napredak u procesu pristupanja EU. Imamo dva ključna konkretna cilja u tom pogledu: dobivanje kandidatskog statusa do konca 2018. godine i otvaranje pregovora što je prije moguće nakon dobivanja kandidatskog statusa. Da bismo te ciljeve ostvarili, potrebno je da Europska komisija do studenog 2018. godine objavi svoje mišljenje o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Zahvalni smo institucijama i držаvama članicama EU na kontinuiranoj potpori koju pružaju procesu našeg pristupanja EU. Nadamo se da će se ta potpora EU nastaviti i ubuduće, posebno u postupku stjecanja kandidatskog statusa do konca 2018. godine.

Da bi proces proširenja imao potrebnu potporu unutar EU, mi u regiji moramo raditi na tome da našim prijateljima u Europi jasno artikuliramo koje su to koristi i vrijednosti koje će naša integracija u EU donijeti Europi u cjelini. Radi se o dvosmjernoj ulici. Da bi postojali obostrani interes i entuzijazam, moraju postojati i uzajamne koristi. Svojim proširenjem na Zapadni Balkan EU ne želi „uvoziti“ nove probleme, a mi ne želimo postati članice EU da bismo „izvezli“ naše probleme u EU. Želimo iskoristiti mehanizme iz procesa pristupanja EU kako bismo te naše probleme riješili, dostigli europske standarde i dali doprinos stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Europe.

Danas ovdje potvrđujemo da je budućnost Zapadnog Balkana u Europskoj uniji. Postizanje tog cilja dalo bi novu energiju osnivačkoj viziji Europske unije – viziji Europe ujedinjene u miru, prosperitetu i raznolikosti. To je ujedno i najbolji način da postignemo trajnu stabilnost, sigurnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Bez obzira s koliko izazova se suočili, bez obzira na koliko prepreka naišli, moramo istrajati na tom putu. Alternative nema!
Hvala vam.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo