14°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

16.05.2018 / 20:49 Politika - Zapadni Balkan i Brisel

Uoči Samita u Sofiji: Budućnost regiona je u EU

Uoči Samita u Sofiji: Budućnost regiona je u EU
Foto: Vijesti.ba
U Sofiji će sutra biti održan Samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, čiji je domaćin Bojko Borisov, premijer Bugarske, države koja trenutno predsjedava Vijećem Evrope, pišu Vijesti.ba. Skupu će prisustvovati šefovi država ili vlada zemalja članica EU i čelnici šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Delegaciju naše države predvodiće predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je u nedavnom intervjuu za Vijesti.ba ocijenio da je Samit u Sofiji za Balkan i BiH najbitnije okupljanje nakon samita EU u Solunu prije 15 godina.

Kako je istakao, od ovog skupa očekuje snažnu podršku proširenju, odnosno uklanjanju jednog vakuuma u srcu Evrope kada je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU u pitanju.

"Nova Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan je dokument koji nudi odgovore na sva bitna pitanja i probleme odnosa unutar BiH i odnosa sa susjednim zemljama. Takvu priliku konkretiziranu kroz jasne programe nismo imali do sada. Šest vodećih inicijativa na kojima se Strategija zasniva nude programe pomirenja, ubrzanog rješavanja otvorenih pitanja među susjedima, jačanje vladavine prava, ekonomske reforme, izgradnju infrastrukture, digitalizaciju itd. I sve to praćeno monitoringom i finansijskim sredstvima EU", pojasnio je Izetbegović.

O predstojećem Samitu u glavnom gradu Bugarske u intervjuu za Vijesti.ba govorila je i zastupnica u Evropskom parlamentu i potpredsjednica Evropskih socijalista Tanja Fajon.

Kazala je kako očekuje da će lideri vrlo jasno i konkretno podržati budućnost država Zapadnog Balkana unutar Evropske unije.

Fajon je navela da će Stranka evropskih socijalista uoči Samita u Sofiji održati sastanak sa kolegama iz političke porodice iz regiona i iz EU.

"Još jednom ćemo izraziti jasan stav: Zapadni Balkan je dio Evrope, budućnost regiona u EU nema alternativu. Naravno, deklarativno izjašnjavanje kako lidera EU, tako i lidera zapadnog Balkana mora da ide uporedo sa konkretnim rezultatima", poručila je Fajon.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović takođe je pozdravio sutrašnji susret zvaničnika EU i Zapadnog Balkana, ukazujući na činjenicu da se Samit održava u glavnom gradu Bugarske koja je svoje predsjedavanje Vijećem Evrope iskoristila snažno podržavajući evropsku perspektivu regije.

"Čitav mandat predsjedavanja potrošili su na to i vjerujem da će sastanak u Sofiji biti kruna. Ovo je šansa da naša regija ne klizi unazad, naprotiv, da nam se svima otvore evropske perspektive i da to bude u fokusu našeg interesovanja. Vrijeme je vrlo rovito i od nas zavisi hoćemo li ga iskoristiti da krenemo u pravom smjeru", rekao je Šarović u intervjuu za Vijesti.ba.

Inače, sastankom u Sofiji, kako pokazuje zvanična agenda Samita, nastoji se dati novi polet odnosima EU i zemalja Zapadnog Balkana, a glavna tema biće povezivost u cilju poboljšanja veza EU sa zapadnim Balkanom i unutar regije.

Cilj je ponovno potvrditi predanost EU partnerima sa Zapadnog Balkana, te ponovno istaknuti pripadnost ove regije evropskoj porodici, zatim ojačati veze između EU i Zapadnog Balkana u pogledu infrastrukture, digitalne i ljudske povezanosti, ali i osigurati bližu saradnju kako bi se preovladali zajednički izazovi kada je su u pitanju sigurnost, migracije, geopolitička kretanja i dobrosusjedski odnosi.

Samitom u Sofiji predsjedavaće predsjednik  Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je tokom nedavne posjete Sarajevu poručio kako će Samit biti prilika kojom će se potvrditi evropska perspektiva za cijeli Zapadni Balkan.

Tusk će zajedno sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predstavljati EU, a sastanku će, prema najavama, prisustvovati i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore za proširenje Johannes Hahn.

Početak Samita planiran je u 10.00 sati, a konferencija za novinare najavljena je za 15.00 sati.

 
N.Ć.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo