Sarajevo 22 °C Utorak 16.10.


16.05.2018. / 16:15h BiH - Konferencija VSTV-a

Unaprijediti rad na predmetima korupcije

Unaprijediti rad na predmetima korupcije
Na dvodnevnoj konferenciji predsjednika sudova i glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini, koja je održana u Neumu u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, zaključeno je, među ostalim, kako je potrebno unaprijediti rad na predmetima korupcije.

Središnje teme konferencije bile su implementacija i preporuke stručnih misija Europske komisije - "peer review" preporuke, čija je suština izmjena Zakona o VSTV-u u BiH kojim bi se uređivalo pitanje kriterija za izbor nositelja pravosudnih funkcija, odnosno imenovanja sudaca i tužitelja, zatim preciznije definiranje disciplinske odgovornosti, edukacije i slično.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija ocijenio je kako će realizacija tih preporuka u velikoj mjeri doprinijeti unapređenju unutarnjih procesa u VSTV-u BiH i njihovom usuglašavanju s europskim standardima kroz izmjene internih pravnih akata te kroz iznalaženje adekvatnih pravnih rješenja koja bi mogla predstavljati osnovu za dalje unaprjeđenje pojedinih zakonskih propisa koji se odnose na VSTV BiH.

- Vladavina zakona jedan je od najvećih izazova na putu ka članstvu BiH u Europskoj uniji. Poglavlja 23 'Pravosuđe i ljudska prava' i 24 'Pravda i sloboda' bit će ključne oblasti u pregovorima naše zemlje s EU, a velika odgovornost za uspjeh pregovora o navedenim poglavljima leži upravo na pravosuđu. Zato je Savjet odlučan da, zajedno s pravosudnom zajednicom, u okviru svoje nadležnosti, poduzme punu odgovornost u tom procesu - poručio je Tegeltija.

U zaključcima koji su doneseni na konferenciji predsjednici sudova i glavni tužitelji su istaknuli kako je potrebno ubrzati postupke imenovanja tužitelja u svim tužiteljstvima s ciljem što bržeg popunjavanja upražnjenih pozicija.

Svim relevantnim institucijama preporučeno je da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti, a koje su predviđene akcijskim planom za ubrzanje sudskih postupaka s ciljem smanjenja broja predmeta u kojima može doći do kršenja razumnog roka.

Također, zaključeno je da predsjednici sudova i šefovi sudskih odjela trebaju biti proaktivniji u vršenju svojih dužnosti, obavljati detaljne analize rada sudaca te donositi mjere s ciljem otklanjanja manjkavosti u radu.

VSTV-u BiH je, zbog dužine postupaka po optužnicima pred sudovima, predložio da se poduzme mjere kako bi se unaprijedilo korištenje instituta zakazivanja statusnih konferencija u kaznenim predmetima u cilju efikasnijeg vođenja postupka.

Naglašeno je i da relevantna ministarstva pravde i ministarstvima financija od veljače 2019. godine predvide, u okviru redovitog proračuna pravosudnih institucija, sredstva za financiranje plaća i naknada sudaca i tužitelja, kao i dodatnog osoblja (stručnog i administrativnog) koje pruža potporu u radu na predmetima ratnih zločina, a koje se trenutno financira iz potpore Europske unije (IPA2013), priopćeno je iz VSTV-a BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!