Sarajevo 22 °C Utorak 16.10.


15.05.2018. / 19:58h BiH - Žarko Papić za Vijesti.ba

Skup za Davida i Dženana može biti "detonator" nečeg mnogo većeg

Skup za Davida i Dženana može biti
Protestni skup povodom nerazjašnjenih smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića može biti detonator nečeg mnogo većeg - jednom će nam svima pući film, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Žarko Papić.

Komentarišući današnje okupljanje građana, Papić je kazao kako se radi o veoma značajnom skupu, čijim održavanjem sistem pravosuđa u oba bh. entiteta nije mogao dobiti ubjedljiviju, jaču i oštriju kritiku.

- Značajan je i zato što se radi o "međuentitetskom skupu". Pravosuđe konačno treba shvatiti da je ovo prvi znak da narod uzima pravdu u svoje ruke - smatra Papić.

Zapitao se da li iko može procijeniti dokle ovo može ići ukoliko se u najkraćem mogućem roku Davidovo i Dženanovo ubistvo ne razriješe na adekvatan način i krivično ne budu odgovarali oni koji su na ovaj ili onaj način prikrivali ili zataškavali istinu.

Prema Papićevim riječima, u narodu je nagomilano ogromno nezadovoljstvo - socijalno, ekonomsko, besperspektivnost...

- Očigledno je da neki dio vlasti ima motive da prikrije stvarne izvršioce. Koji je taj dio vlasti - ne znam, koji je motiv prikrivanja - ni to ne znam. Ali definitivno je riječ o nefunkcionisanju pravosuđa koje je počelo da se raspada - ocijenio je Papić.

Naglašava kako se rješenje ovakvih i sličnih problema krije u promjeni vlasti na predstojećim izborima, „koja je stvorila 'hobotnicu', čije sve krakove ne može uvijek da iskontroliše“.

- Sistem se mora promijeniti, a time bi počele promjene i u pravosuđu, u kojem treba da se provede ozbiljna čistka - dodao je Papić.

 

D.K.
 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još