11°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

15.05.2018 / 17:40 BiH - Komisijska faza

Podržane izmjene Zakona o OS BiH, vojnici će u službi biti do 40. godine

Podržane izmjene Zakona o OS BiH, vojnici će u službi biti do 40. godine
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost danas je u drugoj komisijskoj fazi usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara, a koji se odnosi na dužinu trajanja službe profesionalnih vojnika.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Na današnjoj sjednici podržana su i načela Prijedloga zakona o Agenciji za istrage i zaštitu BiH, koji je, također sačinilo Vijeće ministara.

Zajednička komisija primila je k znanju izvještaj o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH za 2017. godinu i kvartalni izvještaj o realizaciji aktivnosti u vezi sa aktiviranjem Akcionog plana za članstvo u NATO za period od januara do marta.

Primljene su k znanju informacije o posjetama Zajedničke komisije Službi za poslove sa strancima, Operativno-komunikacionom centru 112 Ministarstva bezbjednosti i Direkciji koordinaciju policijskim tijelima, te sastancima sa komandantima EUFOR-a i NATO, saopšteno je iz parlamenta BiH.

(Vijesti.ba / SRNA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo