15°C
Mostar 22°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

15.05.2018 / 17:30 Politika - Safet Softić za Vijesti.ba

Predsjedništvo SDA će presjeći sve dileme oko Konvencije

Predsjedništvo SDA će presjeći sve dileme oko Konvencije
Foto: Vijesti.ba
Odustajanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića od razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH najbolje je okvalifikovala Ambasada SAD- u našoj zemlji, poručio je u izjavi za Vijesti.ba potpredsjednik SDA Safet Softić.

"Američka ambasada je u svom saopštenju kazala da je indikativno iz svega ovoga da Čović ni ranije nije htio kompromis i rješenje. To je sasvim dobro rečeno i odražava suštinu cjelokupnog problema koji je pratio razogovore o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH", smatra Softić. 
 
On ne vjeruje da će se do 7. oktobra, za kada su zakazani opšti izbori u BiH, bilo šta dogoditi po pitanju izmjena Izbornog zakona. 
 
"Posebno imajući u vidu Čovićev stav, ne vjerujem da će parlamenti u ovom sazivu biti u stanju da donesu neko rješenje, ukoliko to nisu uspjeli uraditi do raspisivanja izbora. Šta će se događati nakon izbora, ostaje da se vidi", naveo je Softić. 
 
Kako je istakao, na kraju krajeva, visoki predstavnik može riješiti svako zakrčenje u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
 
U razgovoru za Vijesti.ba, Softić je odgovorio i na pitanje da li će se na predstojećoj Konvenciji SDA pojaviti kao jedan od mogućih kandidata ove stranke za člana Predsjedništva BiH ili će eventualno odustati od kandidature. 
 
"To u ovom trenutku zaista ne znam. Od sjednice Predsjedništva SDA, koja će biti održana narednih dana, zavisi kako će se stvari postaviti. Bilo je razmišljanja da se na Konvenciji promoviše jedan kandidat, a ranije su bile donešene neke odluke da se na Konvenciji izbor vrši između više kandidata. Oko toga su nastupili određeni sporovi i nejasnoće. Predsjedništvo SDA biće taj organ koji će presjeći sve dileme, Tek nakon takve odluke, mogu se eventualno izjasniti o svom statusu i poziciji u tom procesu. Sve drugo što bih rekao, ugrozilo bi cijeli proces", precizirao je Softić.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo