Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


15.05.2018. / 11:27h Politika - Almir Terzić za Vijesti.ba

CIK će primijeniti popis iz 2013. jer nije zatražena ocjena ustavnosti

CIK će primijeniti popis iz 2013. jer nije zatražena ocjena ustavnosti
Očito je da HDZ istinski nije ni želio da se riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. Bojim se da takva stvar ne odgovara i nekim drugim političkim partijama, s obzirom da je jasno da u okviru tih izmjena treba doći do kompromisa koji u svakom slučaju mora biti na štetu ili jedne ili druge strane. Jako je teško postići rješenje koje će zadovoljiti i jedne i druge, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Almir Terzić govoreći o Čovićevom odustajanju od izmjena Izbornog zakona.

"S tim u vezi, HDZ je postavio uvjete za način izbora članova Predsjedništva BiH kao jedan maksimum, znajući da zapravo da u tome kontekstu neće doći do rješenja, ukoliko se to bude tražilo, što se pokazalo kao tačno", kazao je Terzić.

Terzić smatra da je sada "vruć kompir" prebačen na CIK koja će kada se zatvore biračka mjesta i kada se završi raspodjela mandata za izabrana predstavnička tijela na svim razinama u BiH jednostavno primjeniti dosadašnji princip a to je raspodjela mandata za izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH po popisu iz 2013.godine.

"To će zapravo biti konačan epilog i to temeljim na saznanjima da je CIK u proteklih godinu dana imenovao 72 predsjednika  i člana biračkog odbora u 40 općinskih i gradskih izbornih komisija po popisu iz 2013. što je zapravo potvrdio i apelacioni odjel Suda BiH", mišljenja je Terzić.

U tom kontekstu, smatra Terzić, ni uslovno rečeno bošnjačkim strankama ni HDZ-u nije bilo u interesu da se to pitanje riješi, upravo zbog načina primjene popisa stanovništva i da će to biti uslovno rečeno najbezbolniji način da se zapravo kaže kako se ništa nije moglo, da je neko drugi primjenio taj popis iz 2103, iako je vrlo licemjerno to što niko za godinu dana nije tražio ocjenu ustavnosti primjene popisa iz 2013, i zapravo potvrdio ili demantirao to da još uvijek važi popis iz 1991.godine, dok se ne implementira Anex VII Dejtonskog sporazuma.

"Svi izbjegavaju da se suoče sa tim pitanjem koje će sigurno vrlo negativno kazati u kakvoj su realnosti građani BiH nakon što se zatvore biračka mjesta", zaključio je Terzić.

N.H.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još