Sarajevo 12 °C Ponedjeljak 22.10.


13.05.2018. / 17:50h Intervjui - Fra Mile Babić za Vijesti.ba

HDZ kroz Izborni zakon želi stvaranje trećeg entiteta

HDZ kroz Izborni zakon želi stvaranje trećeg entiteta
Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je rat u Bosni i Hercegovini, ali ju je učinio nefunkcionalnom jer je nacionalnim kolektivima dao prednost nad građaninom pojedincem. A to nije demokracija, jer ona mora svakom čovjeku omogućiti ljudska prava, koja su univerzalna, pa tek onda nacionalna, kulturna i sva ostala prava. Ovo je u intervjuu za Vijesti.ba kazao filozof, teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić.

Razgovarao: Delvin Kovač

- U Zagrebu je zasjedao Odbor za Hrvate izvan Hrvatske koji je razmatrao situaciju u BiH, položaj Hrvata i evropski put BiH. Smatrate li da se ovdje radi o miješanju u unutrašnja pitanja BiH?

BABIĆ: Pa smatram da to jeste miješanje zato što oni podržavaju HDZ koji vodi politiku za Hrvate u BiH. Oni bi trebali da podržavaju ravnopravnost svih u BiH, a ne samo politiku Dragana Čovića koji svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona pokazuje da želi stvaranje trećeg entiteta.

- Konstantno slušamo kako BiH napreduje na putu euroatlantskih integracija. No, koliko smo se zaista, prema Vašem mišljenju, od kraja rata pomjerili unaprijed?

BABIĆ: Kod nas ove tri nacionalne stranke stvaraju te tri nacionalne homogenizacije, tri nacionalna kolektivizma u kojem nema slobode čovjeka i građanina. Svi moraju misliti kako šef misli. Tu nema slobode pojedinca, govora, savjesti, misli. Nema napretka. Ja uvijek naglašavam da demokracija počinje kad postoji slobodan čovjek i građanin, kad on smije odlučivati i misliti svojom glavom. A dok god postoji kolektivizam, demokracija je nemoguća.

- Kakvim biste opisali odnos HDZ-a prema Hrvatima iz BiH? Kakvim ocjenjujete HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona?

BABIĆ: Oni svojim prijedlogom izmjena izbornog zakonodavstva samo na drugi način traže treći entitet. Pogledajte samo općine koje su stavili u jednu, a koje u drugu zonu. Dakle, nema Sarajeva, nema Tuzle, nema Zenice, nema nijednog dijela BiH u kojem Hrvati ne čine većinu.

- Smatrate li da bi nakon održavanja Općih izbora u oktobru moglo doći do ustavne krize u našoj zemlji?

BABIĆ: Ne bi trebalo doći do ustavne krize, imamo tu visokog predstavnika. Trebaju samo ljudi da izađu na izbore i da ne bude izborne krađe - to je najvažnije.

- Sve više mladih odlazi iz naše zemlje. Je li to moguće zaustaviti i kako?

BABIĆ: Pa, moguće je to zaustaviti. Treba zapošljavati poštene i sposobne, a ne podobne i po partijskoj liniji. To svi oni znaju, ali opet šute.

 - U BiH je sve očitiji problem migranata. Kako ga riješiti?

BABIĆ: Treba ga riješiti kako ga rješava kulturni svijet. Pomognemo koliko možemo pomoći, što ne možemo pomoći, ne trebamo ih ni primati. Onom broju migranata kojima možemo pomoći treba omogućiti da žive kao normalni ljudi. A ako je potrebno, i potražiti pomoć od međunarodne zajednice.

- Kako gledate na komemoraciju žrtvama Bleiburga, s obzirom na činjenicu da to okupljanje podiže kontroverze zbog brojnih incidenata vezanih uz veličanje ustaškog režima?

BABIĆ: Tu ima puno naše krivice na sve strane. Imali smo dvije ideologije - ustašku/nacističku/fašističku i drugu komunističku - staljinističku. Pobili su ljude, i jedne i druge. Treba žrtve i s jedne i s druge strane dostojanstveno pokopati. Treba priznati krivicu i iz jedne i iz druge ideologije. I jedni i drugi su krivi.

 

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 118

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još