19°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

09.05.2018 / 16:15 Intervjui - Bogić Bogićević za Vijesti.ba

Razgovaram s ljevicom, ali nikako neću u vlast

Razgovaram s ljevicom, ali nikako neću u vlast
Bogić Bogićević / Vijesti.ba
Bh. političar i nekadašnji član Predsjedništva bivše SFRJ Bogić Bogićević u razgovoru za Vijesti.ba kaže da bi politička vizija u BiH, da je ima, došla do izražaja u proteklih 28 godina poslije prvih višestranačkih izbora, te 26 godina poslije prijema BiH u UN i međunarodnog priznanja i 23 godine poslije rata. Ipak, vjerujem da se iz ogromne planine očaja može isklesati kamen nade, a vidim da to mogu samo mladi ljudi, jer ova država ipak više pripada njima, nego mojoj generaciji, poručio je on.

Razgovarala: Nevena Ćosić

- Kakvom danas ocjenjujete političku situaciju u BiH? Kada napravite presjek stanja, šta je dijagnoza, a šta lijek? Imaju li današnji političari viziju?

BOGIĆEVIĆ: Mi imamo uređenje države i koncept vlasti koji ne poznaju kategoriju čovjeka. Zato je teško govoriti o odbrani ljudskih prava. Ustav BiH, Dejtonski sporazum i koncept vlasti tri nacionalne partije prije Dejtona, zapravo u prvi plan stavljaju kolektivitet, naciju, a ne čovjeka pojedinca. Treba reći da samo ako je svaki čovjek slobodan, biće slobodna i njegova nacija. U protivnom, sloboda jedne nacije i jednog kolektiviteta često znači neslobodu za druge nacije i druge kolektivitete, što se pokazuje u BiH. 

Pretpostavljam da bi za proteklih 28 godina poslije prvih višestranačkih izbora, te 26 godina poslije prijema BiH u UN i međunarodnog priznanja i 23 godine poslije rata, došla do izražaja ta vizija da je ima. Ipak, kako to govori Martin Luter King, vjerujem da se iz ogromne planine očaja može isklesati kamen nade, a vidim da to mogu samo mladi ljudi, jer ova država ipak više pripada njima, nego mojoj generaciji.

- Kažete da samo slobodan čovjek može donijeti slobodu svojoj naciji. Međutim, svjedoci smo da se čovjek u BiH diskriminiše, dijelovi Ustava diskriminatorni su prema onima koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda. Čak se kroz zakonska rješenja nastoji umanjiti pravo glasa. Kako to posmatrate?  

BOGIĆEVIĆ: Dugo se na ovim prostorima manipuliše ljudima. Osim toga, živimo posljedice rata. Kod nas je svaka generacija nasljednica nekog rata. Takođe, želi se postići da se zadrži status quo.  Samo ovaj  status priznavanja rezultata rata, nasilja i straha koje smo preživjeli, omogućava da se ova vlast održi što duže. 

U protivnom, svaka promjena koja bi bila normalna postaviće pitanje odgovornosti svih nas. Niko nije imun na odgovornost. U tom slučaju, vjerovatno bismo došli do pravog odgovora zašto diskriminišemo ljude, zašto smo podijelili državu na "naše, vaše i njihovo", zašto smo je podijelili na toliko kantona i entiteta. Zašto smo zapravo napravili da u BiH većina njenih državljana čini manjinu? Ako uzmemo Bošnjake, Srbe, Hrvate i 17 nacionalnih manjina, zavisno od toga u kojem dijelu i kantonu žive, da predstavljaju manjine i kada ih saberemo, vidjećemo da je to natpolovična većina stanovnika. Rijedak je primjer na svijetu da jedna država tako ima.

- Može li ljevica donijeti promjenu i napraviti zaokret o kojem govorite? Ima li kapaciteta?

BOGIĆEVIĆ: Vjerujem da ima. Siguran sam da ima dobre namjere i programe, ali to ne zavisi samo od ljevice, zavisi od naših birača. Ne mislim da treba uvijek reći da su krivi narodi, ali potrebna nam je edukacija, rad sa ljudima, skidanje zastora ispred naših očiju i svijest o tome da niko ne može opstati u izolaciji. Niko ne može, niti treba da bude diskriminisan samo zato što ima drugačije ime i prezime. Potrebno je omogućiti punu slobodu, uključujući i slobodu vjeroispovijesti. Nikako ne mogu prihvatiti poruku da volimo svog čovjeka, a da poštujemo drugog. Ako je i prema Božijim zakonima čovjek Božije stvorenje, stvoren od jednoga Boga, onda ili ga voliš ili ne voliš. Svi se rađamo kao ljudi, ali je ipak vrijeme pokazalo da je dugačak put da bismo postali čovjek. 

- U javnosti se povremeno nagađa o Vašem aktivnom povratku na političku scenu. Hoće li dođi do toga? Je li bilo razgovora sa ljevicom?

BOGIĆEVIĆ: Razgovaram sa ljevicom, pripadnik sam SDP-a BiH, ali ne bih mogao govoriti o mladima, ako ne bih ustupio svoje mjesto. Ako sam sa 36 godina mogao dobiti povjerenje za državu od 22 miliona ljudi, kako bih mogao očekivati da i dalje zadržavam poziciju vlasti, a da upućujem deklarativne fraze mladima da ih ohrabrujem da oni dođu. 

Mi stalno očekujemo pomoć iz vana, ali moramo iznutra mijenjati stvari. Moramo dati povjerenje mladim ljudima, a ja sam na raspolaganju ako moj savjet i moje mišljenje nekome može koristiti. To bi bilo dovoljno. Nikako vlast. 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo