Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


26.04.2018. / 23:44h Svijet - "Posljedice će biti veoma teške"

Putin: Rusija ne smije zaostati u naoružanju za svojim suparnicima

Putin: Rusija ne smije zaostati u naoružanju za svojim suparnicima
Rusija treba da ostvari tehnološki napredak u oblasti naoružanja, u protivnom, mogla bi da zaostane za svojim suparnicima, smatra predsjednik Rusije Vladimir Putin.

"Realno ćemo zaostati, znate. A posljedice će biti veoma teške", rekao je Putin na plenarnom zasjedanju Kongresa ruskog saveza rektora.

Istovremeno, ruski lider je naveo da su postojeće rezerve naoružanja dovoljne za dvije do tri decenije.

On je naglasio da će naučnici lako izaći na kraj sa zadatkom ponovnog naoružavanja, kada počnu da misle "iza horizonta".

"I ljude treba pripremati upravo za to", dodao je Putin.

Prvog marta Putin je tokom obraćanja Federalnoj skupštini predstavio najnovije vidove ruskog naoružanja – raketni kompleks "sarmat", avijacioni sistem "kindžal", kao i nekoliko naprednih sistema naoružanja koji još nisu dobili naziv.

Ruski predsjednik je tom prilikom naglasio da Rusija nikome ne prijeti i da ne namjerava nikoga da napadne, a da su nove vrste naoružanja namenjene zaštiti bezbjednosti zemlje.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još