Sarajevo 22 °C Utorak 16.10.


26.04.2018. / 22:12h Regija - Spletkarenje na Bogoslovskom

Rišelje bački vladika Irinej spletkama u Crkvi plete mrežu kako bi postao patrijarh iz sjenke

Rišelje bački vladika Irinej spletkama u Crkvi plete mrežu kako bi postao patrijarh iz sjenke
Iako naizgled protiču mirni dani u Patrijaršiji pred Sabor, ovo zasjedanje bi međutim, u mnogo čemu moglo da bude prelomno za SPC. Jednostavno rečeno - da li će pobijediti mudrost patrijarha Irineja ili pak zakulisne radnje vladike bačkog Irineja.

Iza kulisa predstojećeg Sabora, koji počinje u nedjelju u Pećkoj patrijaršiji, mnoge teme su na stolu - tužba u Londonu za pedofiliju u SPC, pokušaj vraćanja smijenjenih i penzionisanih vladika zbog bludnih radnji ili trošenja crkvenog novca, novi Ustav kojim se mijenja, između ostalog, i način biranja patrijarha, ali i pokušaj osvajanja i nametanja novog dekana Bogoslovskog fakulteta.

Spletkarenje na Bogoslovskom

Vladika bački irinej iza kulisa na Saboru namjerava da lobira da za budućeg dekana Bogoslovskog fakulteta bude izabran Vladimir Vukašinović. Počivši patrijarh Pavle nije htio ni da čuje za ovog sveštenika. Ipak, on je opstao i još i napredovao. Sada je profesor na fakultetu, starešina Crkve Ružice na Kalemegdanu, ali i prvi namjesnik Beograda, laički rečeno, glavni sveštenik.

Došao je prije dvadesetak godina iz grada u kome stoluje vladika bački - Novog Sada. Danas je poznat svima u crkvenim krugovima. Svoju pravu karijeru je započeo transakcijom crkvenog zlata i srebra koje ni danas nije vraćeno Crkvi. Ovom pronevjerom nije se bavila policija, već je to ostalo kao tajna unutar crkvenih krugova.

“Blic” je, međutim, imao uvid u dopise vrhu Crkve koje su uputili pojedini policajci koji odlaze na službu u crkvu Ružicu. Oni su sproveli doslovce svoju istragu i u pismu patrijarhu Irineju ustvrdili da je “posrednik” u nestajanju zlata Vukašinović. U mnogobrojnim obraćanjima sveštenstva navodi se da Vukašinović uzima novac s ikona, zbog čega su se sveštenici Ružice jedva izborili za to da se uvedu kamere. Poput političara, i sveštenik Vukašinović ima nekoliko poslova, a sa njima i nekoliko plata i honorara. Osvajanjem i Bogoslovskog fakulteta tako što će postaviti sebi potčinjenog dekana Vukašinovića, vladika bački ne samo što će urušiti jednu od institucija Crkve već će stvoriti prostor da bude patrijarh iz sjenke.

vladika-backi
Vladika bački Irinej

Uporedo sa pokušajem vraćanja u Sabor smijenjenih episkopa, episkop bački intenzivno u posljednjih nekoliko nedjelja radi na stvaranju sukoba između Bogoslovskog fakulteta i Crkve. Netačnim navodima je izdejstvovao da ga Sinod odredi za “posmatrača” na fakultetu. Uz ovu inkvizitorsku funkciju, bački Irinej je prije nekoliko dana na fakultet među mlade bogoslove doveo baš - smijenjenog vladiku Vasilija.

Iako Irinej važi za najučenijeg vladiku, “Blic” je malo pročačkao po njegovom naučnom opusu. Za razliku od često i svađalačkih saopštenja upućenih medijima, naučni radovi ovog vladike su znatno kraći. Ogromno iznenađenje je činjenica da vladika ima nekoliko radova koji ukupno ne prelaze ni 80 strana, nijedan nije publikovan u priznatim međunarodnim teološkim časopisima, a nema nijedan udžbenik za predmete koje je decenijama predavao.

Tužba prazni kasu

I dok se jedan od najuticajnijih vladika bavi širenjem svoje mreže, tužba koju su pokrenule, kako se navodi, žrtve zlostavljanja poslata je iz suda u Londonu Srpskoj crkvi. Kako “Blic” saznaje, SPC je dat rok u kome ima pravo na apelaciju. Iako je do isteka roka ostalo malo vremena, nikakav odgovor još nije napisan. U skladu sa procedurom, kada Crkva odgovori na tužbu, sudija razmatra da li pokreće proces ili odbacuje tužbu. Ova tužba je podignuta prvenstveno i direktno protiv Srpske crkve, i to jer - nije preduzela mjere protiv vladika koji su, kako se navodi, zlostavljali i bludničili nad maloljetnicima. Kao jedan od argumenata protiv Crkve navedeno je i da je SPC ostala nijema “iako je bila upoznata i sve joj je predočeno”. U ovoj tužbi navode se primjeri zlostavljanja, a vladika koji se direktno pominje je Vasilije (Kačavenda).

Iako je sadašnji patrijarh Irinej počeo da zavodi red u Crkvi i jasno pokazao da ne gura probleme pod tepih već pokušava da ih riješi, što je pokazao i smijenjivanjem nekoliko vladika, među kojima i Vasilija, tužba se dogodila upravo u njegovo vrijeme. Ono što je činjenica - ukoliko sudija pokrene spor, malo je vjerovatno da će ga SPC i dobiti. Primjera radi, vladika Pahomije je “pobijedio” pred domaćim sudovima, ali samo zato jer je njegov predmet zastario, a ne jer nije bilo dokaza protiv njega. Ukoliko se ne bavimo time koje će posljedice po ugled SPC imati eventualno optužujuća presuda, jasno je da će naknada štete opustošiti crkvenu kasu.

Crkva je svojevremeno pokrenula suđenje vladiki Pahomiju za bludničenje, ali mu je pomogao vladika bački da se obustavi proces pred crkvenim sudom. Sada lobira da se u Sabor vrate smijenjeni Vasilije Kačavenda i mileševski Filaret. Oni su mu neophodni da, ukoliko se izglasa novi Ustav SPC, on dobije glasačku mašinu s obzirom na to da će za izbor patrijarha biti potrebne proste dvije trećine glasova, piše Blic.rs.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još