Sarajevo 5 °C Petak 18.01.


27.04.2018. / 10:25h BiH - Pusić i Korać za Vijesti.ba

Kolindin prijedlog za Jasenovac poput Dodikovog za Srebrenicu

Kolindin prijedlog za Jasenovac poput Dodikovog za Srebrenicu
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zalaže se da posebna komisija utvrdi "pravu istinu" o onome šta se dešavalo u Jasenovcu tokom i, kako je navela, "nakon rata", što je izazvalo burna reagovanja i optužbe za "relativizaciju Holokausta".

U razgovoru za Hrvatski radio ona je podržala prijedlog čelnika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koji bi utvrdili "istinu o Jasenovcu".

Na komisije koje bi utvrđivale nekakve nove istine, ranije je pozivao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u slučaju genocida u Srebrenici, kao što Kolinda Grabar Kitarović poziva na utvrđivanje nove istine o Jasenovcu. I Grabar Kitarović i Milorad Dodik na sličan način zanemaraju već do sada utvrđenje povijesne činjenice.

zoran-pusic

Zoran Pusić, sveučilišni profesor u Zagrebu i osnivač Građanskog odbora za ljudska prava smatra da u Hrvatskoj postoje radikalni desničarski krugovi koji nastoje rehabilitirati NDH.

"Oni to često tome probaju dati nekakav znanstveni okvir, ali to nema nikakve veze sa znanošću. Kada bi se otkrilo da je cijeli Jasenovac izmišljotina, i to je uredu, ali se tome moraju dati vrlo jaki argumenti. Pošto postoji bezbroj argumenata da je to bio logor gdje su masovno likvidirani ljudi, i gdje su ubijani da ne ostanu tragovi zločina, o čemu onda treba govoriti. Bezbroj je svjedočenja , tako da žalosno je da se predsjednica nije konsultirala sa nekim od svojih savjetnika koji bi joj trebali preporučiti barem jednu u nizu relevantnih studija o logoru Jasenovac, i onda ne bi dala takvu izjavu", kazao je Pusić.

Dodaje da to nije na čast ni predsjednici Hrvatske, a ni na čast zemlji čija je predsjednica.

"Naročito zbog toga što se tu ne radi samo o događajima prije 74.godine nego se radi i o vrijednostima koje ćete u Hrvatskoj zastupati danas. Ako to želite relativizirati kao i zločinačku ideologiju koja je do toga dovela, ako hoćete relativizirati taj netrpeljivi nacionalizam koji je bio glavna karakteristika ustaškog pokreta, onda je to vrlo opasna stvar za dašanje hrvatsko društvo. Radi se o potiranju vrijednosti koje su u Hrvatskoj bile dostignute a to su jednakost i ravnopravnost" rekao je Pusić.

zarko-korac

Žarko Korać srbijanski analitičar i političar ističe govoreći o izjavi Grabar Kitarović da se ne zna da li je neki formalni prijedlog ili samo ideja, ali da je jako loše stavljati u suštini već utvrđene činjenice u novi kontekst.

"Nema nekih velikih tajni vezanih za Jasenovac, i time se danas bave historičari. Jedino ako bi se našli neki novi dokumenti to bi bio razuman prijedllog, a toga nema i to se sada opet relativizuje. Ne spadam među ljude koji zloupotrebljavaju tu tragediju pa sa tim moralim pravom mogu reći da ne vidim razloga za taj prijedlog", kazao je Korać.

- Što se tiče Srebrenice, dodaje Korać, tu je nešto drugačija priča jer to je noviji historijski događaj, ali ne vidim kakva bi to bila komisija, jer osnovne činjenice o Srebrenici su utvrđene, velikim dijelom i u Haagu, jako mnogo svjedoka je o tome govorili a izneseni su brojni dukumenti.

"Osim toga imate rad gospodina Mirsada Tokače koji žrtve u BiH navodi čak poimenično, i mjesto gdje su stradali. To je koliko ja znam najtemeljniji rad o zločinima za vrijeme rata u BiH", kazao je.

Korać ističe da treba biti protivnik toga da političari daju zadatke da se prave neke komsije jer to je uvijek sumnjivo.

"Postoje istorijske činjenice, politički znamo šta se dešavalo, i ne vidim kakva nova istina može da se pojavi, za mene to nisu dobre ideje. To su završene priče, i jedino ako bi neko imao nove materijalne podatke, onda bi to imalo smisla, ali ne vidim da je iko išta slično tome iznio, i mene bi jako interesovalo to. Stavljati u čisti politički kontekst ove materiju je ponovna uvreda za žrtve, zaključio je Korać.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još