Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


26.04.2018. / 11:24h Svijet - Jasna pravila

Ko u Bleiburgu bude nosio zastavu NDH ili uzvikivao "ZDS" bit će odmah kažnjen

Ko u Bleiburgu bude nosio zastavu NDH ili uzvikivao
Austrijski državni tužilac i sudije izricat će na licu mjesta u Bleiburgu kazne svakome ko bude nosio fašističke i ustaške simbole, navode austrijski mediji.

Tako će svi koji budu nosili simbole Nezavisne Države Hrvatske ili uzvikivali "Za dom spremni" odmah biti kažnjeni, najavljuju austrijski mediji.

Na austrijskoj teritoriji održava se najveći fašistički skup u Evropi - poručuju političari u Beču, koji traže jedinstven zakon za EU kako bi se kažnjavali oni koji nose simbole fašizma.

Austrijski političari, i desnica i ljevica, ujedinjeni su u stavu da na komemoraciji u Bleiburgu treba spriječiti svaki pokušaj isticanja takvih simbola.

Prema neslužbenim informacijama, Hrvatska biskupska konferencija i "Počasni blajburški vod" će ove godine pažljivo organizovati okupljanje kraj Bleiburga kako bi bili izbjegnuti incidenti.

"Katolička crkva nikada nije podržavala provokatore sa ustaškim kapama koji su dolazili na polje kraj Bleiburga. To su provokatori jer je uglavnom riječ o mladima koji nisu mogli imati nikakve veze sa ustaškim pokretom, a policija ih nikada nije identifikovala", tvrde na zagrebačkom Kaptolu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Rajner, za razliku od austrijske javnosti, tvrdi da proteklih godina "nije vidio one koji su isticali ustaške simbole".

Iako su neki austrijski političari predlagali zabranu ovogodišnjeg skupa na Bleiburgu, premijer Austrije Sebastian Kurz objasnio je da nema ovlaštenja da ga zabrani, jer skup ne organizuje država već Crkva.

Austrijski europarlamentarci, pak, smatraju da EU treba da donese jedinstveni zakon koji bi vrijedio za sve članice, a kojim bi bilo zabranjeno isticanje ustaških i fašističkih simbola, te veličanje fašizma.


(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još