Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


26.04.2018. / 09:33h Politika - Direktor East West instituta

Munter: Pripremljen plan SAD za Balkan

Munter: Pripremljen plan SAD za Balkan
U Washingtonu će 4. maja grupa visokih, uglavnom bivših zvaničnika američke administracije predstaviti sveobuhvatni plan angažmana Zapada na Balkanu.

Kako je u razgovoru za „Dnevni avaz" potvrdio Cameron Munter, direktor East West instituta (EWI), bit će predstavljeni „prijedlozi čelništvu SAD o tome kako se ponovo angažirati, ali mnogo uspješnije, na zapadnom Balkanu".

- Predstavit ćemo izvještaj o studiji u kojoj tražimo rješenja za aktuelne probleme, rješenja koja nisu zarobljena u politikama prošlosti, od vremena ratova iz devedesetih godina prošlog stoljeća do proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.Sada su nova vremena, s novim igračima na sceni, u odnosu na tadašnje vrijeme. Osim SAD i EU, sada ovdje imamo i Rusiju, Kinu i Tursku - kaže Munter.

On ocjenjuje da je situacija u našem regionu „izazovna". EWI, kaže, nastoji naći rješenja za probleme na terenu.

- Želimo ovdje osigurati fokusiranu pažnju SAD i EU koji je, prema mom sudu, zanemarivan u proteklih deset godina. Među zadacima kojima se Zapad mora posvetiti je i BiH. Bitno je u vašoj zemlji obnoviti zamah prema integracijama u EU i razviti mnogo plodotvornije odnose sa susjedima. Ali, to se može desiti samo onda kada se provedu ozbiljne reforme kod vas, koje će dovesti do političkog napretka, ekonomskog rasta, te samim tim razvoja zajedničke spoznaje o socijalnoj svrsi - rekao je Munter za "Avaz".

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još