Sarajevo 15 °C Petak 17.08.


25.04.2018. / 14:01h BiH - Jelena Milić za Vijesti.ba

Rusija radi na destabilizaciji regiona, RS je odskočna daska

Rusija radi na destabilizaciji regiona, RS je odskočna daska
Rusija nije na putu da blokira NATO integracije BH već na putu destabilizacije cijelog regiona, a RS je odlična odskočna daska čak bolja od Srbije, kazala je za Vijesti.ba Jelena Milić, direktorica Centra za evroatlanske integracije iz Beograda.

"Teško je opisati bezonovnost izjave da se Rusija protivi "militarizaciji" nekih zemlja Evrope, a militarizuje Srbiju i RS, mimo demokratske kontrole, mimo jasne spoljne i bezbjednosne politike Srbije i BiH, kazala je Milić.

Podsjetila je da je Evropska komsija prije neki dan objavila izvještaj o napretku.

"Rusija se eksplicitno ne spominje samo u dijelu o zakonima koje Srbija treba da sredi u oblasti ekonomskih sankcija".

Ona je komentarišući izjave o tzv. međudržavnoj saradnji RS-a i Rusije, kazala  da je veliko je pitanje za šta se tačno Čović izvinjava Matvinjenko.

"Možda i suštinsko, jer lakše je vidjeti Dodika kao artikulara ruskih interesa, nego predstavnika Hrvata u BH. Ali tu smo. Vrijeme je da se neko iz reda Božnjaka i Hrvata upita po kojem kolacionom sporazumu funkcioniše BH Vlada i da li on podrazumijeva odblokiranje MAP-a za članstvo u NATO-u i zašto koalicioni partneri kolega iz RS o tome ćute", rekla je Milić.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još