Sarajevo -3 °C Petak 18.01.


23.04.2018. / 23:24h Regija - Aleksandar Vulin

Vojska budno motri da na sjever Kosmeta niko ne upadne silom

Vojska budno motri da na sjever Kosmeta niko ne upadne silom
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je večeras da Vojsku Srbiju čine ljudi koji znaju da su dio naroda, te da budno motre da na sjever Kosova i Metohije niko ne pokuša da upadne silom.

"Ovo je vojska koja je snaga i sigurnost naše jedine Srbije, koja je garant i čuvar Dejtonskog sporazuma, pa tako i Republike Srpske, njenog razvoja, njenog mira i prava našeg naroda da traje i živi. Mi smo vojska pobednika koja svojom snagom može da poruči da se Jasenovac, Jadovno, Bljesak, Oluja, Martovski pogrom nikada i nigde više neće ponoviti", istakao je Vulin na svečanoj akademiji povodom Dana Vojske.

On je istakao da je Vojska Srbije - vojska naroda koji je navikao da trpi i pati, ali koji se nikada nije predao i koji mir cijeni, ali slobodu vole više od svega.

Na skupu, koji je počeo intoniranjem himne "Bože pravde" i minutom ćutanja za preminule pripadnike Vojske Srbije u prošloj godini, Vulin je rekao da je uz podršku vrhovnog komandanta i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te uz ogromni rad svakog pripadnika Ministarstva odbrane, ove godine vojsci obezbijeđeno povećanje plata od 10 odsto, podignute su dnevnice, uvedena je solidarna pomoć i podijeljeno više od 700 stanova kroz stambenu izgradnju.

Vulin je pripadnicima Vojske Srbije poručio da pomiluju svoju decu nebudeći ih i da se pomole da budu prva generacija, nakon 1.000 godina, koja će se roditi, prohodati, progovoriti, odškolovati se i okruženi praunucima dočekati da umru na ovoj zemlji, a da ne dočekaju nijedan rat i da im ne pogine ni jedan jedini sin.

"Ako budemo dovoljno jaki, jedinstveni i složni, ako budemo dovoljno spremni, možda ćemo mi ispuniti da ovo bude prva generacija u istoriji našeg naroda koja neće upoznati rat", istakao je Vulin.

Na akademiji je vizuelno prikazan razvoj Vojske Srbije kroz ratove i bitke koje je vodila u Prvom srpskom ustanku, Drugom srpskom ustanku, Balkanskim ratovima, i Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Tokom svečanosti odato je priznanje pripadnicima Vojske Srbije za posebne zasluge koje su pokazali u svom radu tokom prošle godine, a dio programa bio je posvećen i požrtvovanosti vojske tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su veterani ratova, članovi porodica poginulih pripadnika Vojske, ministri, vojno rukovodstvo, patrijarh SPC Irinej, predstavnici drugih vjerskih zajednica u Srbiji i diplomatski kor.

Pripadnici garde izveli su egzercir, a ispred Centra "Sava" prikazan je dio oružja kojim savremena Vojska Srbije raspolaže.

Dan Vojske Srbije obilježava se 23. aprila, u znak sjećanja na dan kada je 1815. godine, na praznik Cveti, podignut Drugi srpski ustanak.

 

(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 72

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još