Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


23.04.2018. / 17:41h Ljepota i Zdravlje - Upozorenje evropskih institucija

Drastičan pad vakcinacije djece

Drastičan pad vakcinacije djece
Erupcija epidemije ospica izazvala je paniku u evropskim institucijama.

Kako je danas saopćeno, u prošloj godini zabilježeno je trostruko više slučajeva ospica, u odnosu na 2016. Prednjače Rumunija i Italija, ali je broj oboljelih od ove bolesti, za koju se vjerovalo da je iskorijenjena, u porastu čak i u Njemačkoj.

Pozivajući se na izvještaj Eurobarometra, mediji su donijeli informaciju da je do kraja 2017. godini registrirano 14.451 slučaj zaraženih ospicama.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da vakcinacija godišnje spase najmanje 2 miliona života. Ako bi se pospješilo vakciniranje ljudi, barem još 1,5 miliona života na godišnjem nivou bilo bi spašeno.

U evropskim institucijama zagovara se i da vakcinacija unutar EU ubuduće bude obavezna, te da se drakonski kažnjavaju oni koji je odbijaju, da bude proces koji će trajati tokom cijelog života stanovnika Unije, s cijepljenjem ljudi novim, boljim injekcijama, kako bi im se ojačao imunitet i dodatno produžio životni vijek.

Najavljena je još jedna rasprava u Evropskom parlamentu, te se predlaže i dugotrajna kampanja Evropske komisije koja bi povećala broj vakcinacija.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!