3°C
Mostar 11°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

22.04.2018 / 20:30 Komentari - Dr. Slaven Kovačević za Vijesti.ba

HDZ uzalud troši tuđe novce - Međunarodno pravo ne poznaje njihove želje

HDZ uzalud troši tuđe novce - Međunarodno pravo ne poznaje njihove želje
Dr. Slaven Kovačević / Vijesti.ba
Čitajući, ova različita lobistička nastojanja, s jedne strane oligarha Milorada Dodika i s druge strane oligarha u pokušaju, njegovog kompanjona Dragana Čovića, nameće se nekoliko jako važnih činjenica. Da bi stvar bila do kraja jasna, potrebno je navesti nekoliko elemenata. Prvo, koliko god meni vaši sljedbenici prijete, toliko sam više uvjeren u europske vrijednosti i osnovne demokratske principe. I druga, koliko god silom mislite obezbjediti to što mislite, toliko su građani Bosne i Hercegovine uvjereni da vam tako nešto ne dozvole. Jer mi smo ovdje, svi zajedno, za osnovne demokratske principe, posebno one iz europske pravne stečevine. A vi?

Jeli ovo ratno-huškačka retorika? Naravno da nije, jer se sveukupna moja priča zasniva na poštivanju osnovnih demokratskih principa zapadnog modernog svijeta, odnosno osnovnim europskim demokratskim principima i standardima, za koje se svim srcem zalažem ili, ja vama i vašim sljedbenicima. svojim nastojanjima ne želim uzeti bilo koja prava, ali vi i vaši sljedbenici meni hoćete. Odnosno, morate znati oligarsi, Dodik-Čović komponente, da ja vama i vašim slijepim sljedbenicima, ne želim od(uzeti) bilo kaja građanska prava, ali vi meni, stanovniku Sarajeva hoćete, mislite i namjeravate, što vam, u okviru osnovnih demokratskih principima, ne može niko dozvoliti. Suviše je ovo važna priča, da bi neko odavdje mogao bilo ko, bilo kome nešto zabraniti, ali trebate znati da Europu i SAD odavno boli stomak od vaših oligarških ideja. Osnovno je pitanje, dokle ste spremni ići?

Kada pročitamo ova vaša lobistička pisma, koja s jedne strane plaćaju građani iz budžeta, a s druge strane vaše »prijateljske iz igara ne sreću firme«, postavlja se osnovno pitanje – za koga one rade, da bi uopće lobirali - za državu BiH ili za kladioničarske interese, koje zasigurno niti Europa niti SAD neće valorizirati. Ovi k'o biva poslovni interesi, nikad neće nadići političke, to trebate znati.

Prvu grešku imate, kada kažete da je Daytonom ova zemlja ustanovljena kao složenica tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba, kada svi znamo da to uopće nije tačno. Znate li kako znam? Jer u Ustavu BiH, u toj sada već čuvenoj alineji 10, preambule Ustava BiH piše:

Alineja 10

Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstituentni narodi (u zajednici s Ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine.

Jako je vidljivo, da u tom slučaju Bosna i Hercegovina ima 5 (pet) ustavotvornih elemenata: Bošnjake, Hrvate, Srbe, Ostale i građane BiH. Ona je u Daytonu zamišljena kao  balans između etničkog i građanskog koncepta. Zašto onda svima lažete da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda koji trebaju imati viši stepen prava, kada Bosna i Hercegovina po Daytonu to nije?

Ne bih ovdje ulazio, da u službenoj verziji Ustava BiH, onoj na engleskom jeziku piše termin »contituent people« ili konstituentni narodi, što u latinskom korijenu, ali i u pravnom značenju, znači nešto potpuno drugo od vašeg, manipulativnog pojma  »konstitutivni« što je termin, koji znači nešto sasvim drugo od onoga što želite, koji se, u osim u sovjetskim totalitarnim režimima, ne koristi u pravnoj terminologiji.

Druga, jako važna stvar. Osim toga, vaša stalna želja da se Dom naroda FBiH, popunjava proporcionalno, dovodi nas do zaključka da vi, zapravo, želite biti proporcionalniji od proporcionalnoga. One koji vas usmjeravaju tokovima konsocijacijsjke demokracije, postavite pitanje, na koga se odnosi proporcionalna zastupljenost? Kako je tvorac ovoga pojma Arend Lijphart, onda mi dozvolite da vas obavijestim da se proporcionalna zastupljenost odnosi na proporciju koju čine sveukupan procenat građana u odnosu na cjelokupno stanovništvo, a ne samo na na 3 (tri) željena kantona, dijela države, kako biste vi prikazali da ste proporcionalniji od onoga što jeste. Pozivam vas, isto ako da pročitate Washtingtonski sporazum koji je Federaciju BiH, ustanovio kao federaciju federalnih jedinica/kantona (a ne naroda, kako biste željeli), odnosno ako želite poništiti taj sporazum, onda se stanje vraća na ono koje je bilo međunarodno priznato – Republika Bosna i Hercegovina i njen ustav. Tako kaže međunarodno pravo, a ne ono što vi želite.

Da zaključimo nešto. Niti imate teorijski osnov, niti empirijski element, koji bi vam dao za pravo da tako besmisleno lobirate, tako da možemo samo konstatirati da uzalud trošite (tuđe) novce. Što se tiče vaših prijetnji i diskreditaciji prema meni, želim vam se od srca zahvaliti na besplatnoj reklami.    

Piše: dr. Slaven Kovačević

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove Portala.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo