Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


22.04.2018. / 17:37h BiH - Zastupnik u Parlamentu FBiH

Dennis Gratz predložio donošenje Zakona o mobilnosti mladih

Dennis Gratz predložio donošenje Zakona o mobilnosti mladih
Dennis Gratz, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, uputio je inicijativu prema Vladi Federacije BiH sa prijedlogom za donošenje Zakona o mobilnosti mladih. Riječ je o propisu koji bi uredio sufinansiranje mobilnosti i razmjene mladih, kao i institucionalne mehanizme podrške - poput konsultovanja lica koja dolaze u našu zemlju, kao i podrške onima koji odlaze na edukacije i druge vrste privremenih razmjena u druge zemlje.

"Zakon o mobilnosti mladih predstavlja mjeru koja je zapravo aktivni odgovor na borbu protiv takozvani 'odliv mozgova'. Institucije ne trebaju ohrabrivati trajni odlazak mladih iz zemlje, ali ovim oblikom podrške osiguravaju im dodatne informacije i prilike za usavršavanje, obrazovanje i treninge koje će doprinijeti njihovoj većoj konkurentnosti na tržištu rada", kaže Gratz.

"Ovaj zakon bi regulirao mogućnosti certificiranja i podrške organizacija koje se bave mobilnošću mladih, utvrdit će institucije odgovorne za podršku licima kojima je BiH zemlja domaćin kao i našim građanima/kama koji odlaze na različite oblike razmjene - privremena, takmičenja, periodična u okviru studija, dugotrajna naučna istraživanja, sportske i kulturne razmjene. Zamislite da imate institucionalni okvir za podršku odlasku mladih na neko sportsko takmičenje ili naprimjer takmičenje iz matematike. Ako postavimo adekvatne mehanizme, onda to više neće biti 'ad hoc' i vezivati se za dobru volju pojedinaca na funkcijama već će postati obaveza javnih organa",dodaje Gratz.

"Zakonom će se osigurati okvir za djelovanje institucija u smislu podrške informisanju mladih o programima mobilnosti, uspostavi Fonda za podršku mobilnosti koja će sufinansirati programe mobilnosti i razmjene u zemlji, regiji i svijetu. Isto će biti kompatibilno sa programima razmjene Evropske unije poput ERASMUS+, ali i poput regionalnog programa razmjene RYCO", napominje Gratz.

Zastupnik Gratz smatra da adekvatno uređenje pitanja mobilnosti mladih, uz uspostavu Porodičnog fonda za podršku porodicama sa djecom, te dodatne aktivne mjere zapošljavanja umjesto prakse '"finansiranja privremenog zapošljavanja preko Zavoda", predstavljaju temelj podrške novim generacijama. Gratz najavljuje da će uskoro prema Vladi uputiti i prijedlog novog okvira za Zakon o borbi protiv nezaposlenosti, koji će ponuditi potpuni novi pristup rješavanju pitanja nezaposlenosti u Federaciji BiH.

(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!