Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


22.04.2018. / 16:03h Politika - Saopćenje za javnost

Građanski savez: Pregovori o Mostaru su osuđeni na propast

Građanski savez: Pregovori o Mostaru su osuđeni na propast
Građanski savez (GS) Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako su pregovori o izmjenama Izbornog zakona i Statuta Mostara koje vode lokalne političke stranke osuđeni na propast.

- Iako iz tjedna u tjedan slušamo kako su blizu rješenja i postizanja dogovora, prava istina je da je cijeli ovaj pregovarački proces farsa u režiji SDA BiH i HDZ-a BiH, odnosno Čovića i Izetbegovića. Njihov zajednički cilj nije osigurati Mostarcima pravo na da izađu na izbore, već donijeti takva izborna pravila i uređenje Mostara po kojem bi na lijevoj strani vječno vladala SDA, a na desnoj HDZ - navodi se u priopćenju.

Također, istaknuto je kako podjela grada na izborne jedinice duž ratne linije, uvođenje zona sa nadležnostima koje imaju jedinice lokalne samouprave, zaboravljanje mostarskih Srba i ostalih, ne predstavlja ništa drugo nego konačnu podjelu Mostara između dvije stranke.

Građanski savez Mostar u priopćenju je pozvao i predstavnike građanskih stranaka koje sudjeluju u pregovorima da ne dozvole da budu uvučeni u 'unaprijed dogovorenu igru podjele Mostara'.

- Svaka podjela na izborne jedinice i zone koja uvažavaju ratne linije razdvajanja je neprihvatljiva, jer dodatno umanjuje građansku supstancu i omogućava cementiranje etničke podjele Mostara na dvije stranačke zone u kojima vladaju lokalni moćnici - zaključeno je u priopćenju Građanskog saveza Mostar.

(Vijesti.ba / FENA)