Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


21.04.2018. / 23:37h Svijet - Mahmoud Abbas

Nikome nećemo dozvoliti da premjesti ambasadu u Jerusalem

Nikome nećemo dozvoliti da premjesti ambasadu u Jerusalem
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je danas kako niti jednoj zemlji neće dozvoliti da svoju ambasadu premjesti u Jerusalem.

Palestinska novinska agencija (WAFA) objavila je kako je Abbas u zgradi predsjedništva u Ramallahu primio delegaciju arapskih doktora, a tokom prijema je rekao:

"Palestinska uprava ni predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trumpu, a niti predsjedniku bilo koje druge zemlje neće dozvoliti da kaže da je 'Jerusalem glavni grad Izraela'. Palestinska uprava će se boriti protiv Trumpove odluke i neće dozvoliti niti jednoj zemlji da premjesti svoju ambasadu u Jerusalem sve dok se ne riješi izraelsko-palestinsko pitanje."

Abbas je dodao kako je rješenje moguće postići na način da se Istočni Jerusalem da Palestini, a Zapadni Jerusalem Izraelu.

"Istočni Jerusalem je kolijevka islama, kršćanstva i judaizma. Vjernici, pripadnici ovih vjera, mogu slobodno doći ovdje i obavljati svoje obrede jer mi smo na samom početku kazali, Istočni Jerusalem je glavni grad naše države i otvoren je za sve vjere", poručio je Abbas.

Američki predsjednik Donald Trump je 6. decembra 2017. godine Jerusalem proglasio glavnim gradom Jerusalema. State Department je nakon toga najavio da će tokom maja ove godine američka ambasada iz Tel Aviva biti premještena u Jerusalem.


(Vijesti.ba / AA)


Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još