Sarajevo 12 °C Ponedjeljak 22.10.


21.04.2018. / 22:17h Regija - Zategnuti odnosi

Vulin u Hrvatskoj persona non grata, ako pokuša ući biće vraćen s granice

Vulin u Hrvatskoj persona non grata, ako pokuša ući biće vraćen s granice
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku. Hrvatski mediji prenose da će Vulin, ukoliko sutra bude pokušao ući u Hrvatsku, biti vraćen sa granice, te da će Zagreb tokom večeri poslati službeno obavještenje Beogradu.

U noti upućenoj Ambasadi Srbije u Zagrebu, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je osudio Vulinovu izjavu da o njegovom dolasku u Hrvatsku može odlučiti vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a nikako hrvatski ministri.

"Spominjanje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Hrvatske", navedeno je u saopštenju.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih ističu da je Hrvatska suverena država, članica EU i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

U saopštenju je navedeno da, nakon "sramnog izgreda koji se 18. aprila dogodio u Narodnoj skupštini Srbije prilikom službene posjete predsjednika Hrvatskog sabora, izjava Vulina predstavlja "dodatnu provokaciju koja ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja".

Vulin, koji je bio pozvan na komemoraciju u Mlaku kod Jasenovca kao gost Srpske pravoslavne crkve, rekao je da neće prisustvovati komemoraciji u Jasenovcu koju organizuje hrvatske Vlada

"Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gde se nalaze Srbi, tamo gde se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučiću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri", izjavio je Vulin.


(Vijesti.ba / SRNA)


Komentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još