12°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

19.04.2018 / 10:22 BiH - Od 1. maja

VSTV imenovao nosioce pravosudnih funkcija u BiH

VSTV imenovao nosioce pravosudnih funkcija u BiH
VSTV BIH / Vijesti.ba
Visoko sudačko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je, tokom drugog dana sjednice koja se održava 18. i 19. aprila 2018. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Mirza Mutevelić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Željka Tomić-Anđušić, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Predrag Golubović, na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona, Ivan Sokanović, na poziciju stručnog suradnika u Općinski sud u Bugojnu.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su Vesna Mišić, na poziciju suca Okružnog suda u Banjoj Luci, Dragana Skakić, na poziciju suca Osnovnog suda u Gradišci.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudne funkcije će stupiti na dužnost 1. maja 2018. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo