-5°C
Mostar -2°C
Tuzla 0°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

17.04.2018 / 14:42 Kultura - Sutra u NP Mostar

Koncert Armina Muzaferije otvorit će ovogodišnje 'Dane mevluda i zikra'

Koncert Armina Muzaferije otvorit će ovogodišnje 'Dane mevluda i zikra'
Foto: Fena / Vijesti.ba
Koncertom Armina Muzaferije, koji će nastupiti s tesavvufskim horom i ansamblom tekije Mesudijja, u srijedu, 18. travnja, u 20:15 sati u Narodnom pozorištu Mostar svečano će biti otvorena ovogodišnja vjerska manifestacija "Dani mevluda i zikra".

U sklopu manifestacije, koja obiluje bogatim duhovnim, znanstvenim, obrazovnim i kulturno-umjetničkim programom, bit će upriličena promocija mevluda ''Kuća odabranih'' autora Mustafe Jelovca te promocija ''Monografije vjerskih objekata, vakufa i uleme s područja Nevesinja'' autora Hasana Eminovića.

Centrala manifestacija bit će održana u subotu, 12. svibnja, u Blagajskoj tekiji, dok je zatvaranje predviđeno za 14. svibnja, i to znanstvenim skupom ''Bošnjaci u Hercegovini kroz povijest".

 Organizatori su poseban naglasak stavili na Susret mladih, odnosno kamp mladih srednjoškolaca na kojem će se, uz mnogobrojne radionice, održati i debata o perspektivi mladih u BiH.

Manifestacija "Dani mevluda i zikra" utemeljena je na vjerskoj tradiciji okupljanja ovdašnjih muslimana na mjestu dovišta u Tekiji na vrelu Bune. Ovo dovište je jedno od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH već i šire, kazao je u utorak na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije, mostarski muftija Salem ef. Dedović.

- Višestoljetna povijest i tradicija dovišta na ovom mjestu govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore - istaknuo je muftija.

Po njegovim riječima, jedan od važnih programskih ciljeva manifestacije jeste da se novim generacijama predstavi bogata povijesna, duhovna i kulturna baština Bošnjaka na ovom području.

Ocijenio je kako su na ovogodišnjoj manifestaciji priredili i bogate sadržaje domaćih autora i istraživača, izdvojivši Mustafu Jelovca i Hasana Eminovića kroz čije se radove, kako je istaknuo mostarski muftija, može steći kvalitetan uvid u doprinos Bošnjaka na kulturnom, duhovnom, znanstvenom i opće društvenom području.

"Dani mevluda i zikra" glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Inače, ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo