15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

17.04.2018 / 14:18 BiH - Sarajevo

Komandant EUFOR-a Dorfer u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Komandant EUFOR-a Dorfer u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš primila je danas, 17. aprila u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a generalmajora Martina Dorfera, s kojim je razgovarala o dosadašnjoj i budućoj saradnji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa EUFOR-ovom misijom "Althea".

Ministrica Pendeš je zaželjela dobrodošlicu novoimenovanom komandantu EUFOR-a generalu Dorferu, te iskazala zahvalnost na pomoći koju EUFOR kroz misiju "Althea" pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH kroz različite zajedničke projekte koji imaju svoj efekat ne samo u polju saradnje s MO BiH.

Također je naglasila važnost održanih sastanaka u protekloj sedmici s predstavnicima NATO-a u Briselu, gdje je istaknuta opredijeljenost Ministarstva odbrane i Oružanih snaga za integracijske procese u BiH ka euroatlantskom putu, nakon usvojene Strategije EU za zapadni Balkan. Pri tome, ministrica Pendeš je još jednom naglasila da su euroatlantske integracije i pristupanje Evropskoj uniji naši prioritetni ciljevi.

Istakla je Bosna i Hercegovina, u skladu sa Sporazumom između BiH i EU o uspostavljanju okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama, upućuje pripadnike OS BiH u Misiju mira u Centralnoafričku Republiku, te da  pripadnici OS BiH učestvuju u NATO vođenoj misiji u Afganistanu, kao i u UN mirovnim misijama u Kongu i Maliju.

- Mir, stabilnost i sigurnost na ovom dijelu jugoistočne Evrope je naš zajednički cilj i želim vam svaki profesionalni uspjeh u izvršavanju ovih zadataka - zaključila je ministrica Pendeš obraćajući se novom komandantu EUFOR-a generalu Dorferu.

Generalmajor Dorfer se zahvalio ministrici Pendeš na prijemu, izrazio je zadovoljstvo dobrom dosadašnjom saradnjom i naglasio da će snage EUFOR-a nastaviti pomagati reformske procese u BiH i Oružane snage BiH u osposobljavanju i postizanju još boljih rezultata na svim poljima, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo