18°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.04.2018 / 13:33 BiH - Vrijednosti dva miliona dolara

Švedska i UNICEF u novom partnerstvu za poboljšanje dječije zaštite u BiH

Švedska i UNICEF u novom partnerstvu za poboljšanje dječije zaštite u BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Švedska i UNICEF objavili su danas novo, tematsko partnerstvo u oblasti dječije zaštite za naredne četiri godine, uz finansijsku podršku vrijednosti 15 miliona švedskih kruna (oko dva miliona dolara).

Prepoznajući značaj dugoročne i multisektorske intervencije u oblasti dječije zaštite, predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan zahvalila je Švedskoj za kontinuiranu podršku UNICEF-u.

- Intervencije u oblasti dječije zaštite su isprepletene i zahtijevaju uključivanje brojnih sektora, povremeno zahtijevaju i hrabar i inovativan pristup. Zato i jeste važno postojanje predvidivog, relativno fleksibilnog finansiranja u oblasti dječije zaštite koje prevazilazi aktivnosti zasnovane na projektima. Pristup koji Švedska primjenjuje u okviru novog granta predstavlja stabilnu osnovu održivom partnerstvu. Opravdat ćemo povjerenje koje nam Švedska ukazuje u ovoj novoj etapi partnerstva - rekla je Narayan.

Šefica Švedske agencije za međunarodni razvoj Marie Bergstrom izjavila je da je Švedska zadovoljna podrškom koju pruža UNICEF-u u okviru Programa za BiH za dio koji je fokusiran na zaštitu djeteta.

- Ovo je za nas moderan način rada, transfer s podrške projektima na fleksibilno i ravnopravno partnerstvo zasnovano na potpunom povjerenju. Sretni smo što vidimo da različite agencije i institucije rade zajedno u okviru ovog projekta u BiH. Djeca i mladi zaslužuju našu punu pažnju - rekla je Bergstrom.

Novo partnerstvo omogućit će da UNICEF, sa svojim partnerima, djeluje na unaprjeđenje zaštite djeteta od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije, sprječavanja nepotrebnog razdvajanja porodica kao i za poboljšan pristup pravosuđu za svako dijete.

- Očekivani ključni rezultati uključuju unaprijeđene i djeci prilagođene usluge u oblasti pravosuđa za djecu žrtve i svjedoke, djecu uključenu u građanske i upravne postupke i djecu u sukobu sa zakonom te poboljšan ravnopravan pristup uslugama, ostvarivanje prava svakog djeteta da odrasta u porodičnom okruženju kroz jačanje usluga usmjerenih na sprečavanje razdvajanja porodica i deinstitucionalizaciju, uključujući unaprjeđenje i jačanje sistema hraniteljstva te jačanje dostupnosti i lakši pristup multisektorskim službama i intervencijama za prevenciju i odgovor na nasilje nad djecom, uključujući ciljane kampanje promjene svijesti i ponašanja - saopćeno je iz UNICEF-a BiH.

UNICEF djeluje u nekim od najugroženijih područja na svijetu, da bi obuhvatili djecu iz najranjivijih kategorija.

- Širom 190 država i teritorija, mi radimo za svako dijete, bilo gdje da bi sagradili bolji svijet za sve. Mi nikad ne odustajemo - poručili su.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo