15°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

17.04.2018 / 13:28 BiH - Senad Mašović

U prošloj godini pripadnici OSBiH učestvovali u devet međunarodnih vježbi

U prošloj godini pripadnici OSBiH učestvovali u devet međunarodnih vježbi
Foto: Anadolija / Vijesti.ba
Kvalitetna obuka je ključna za izgradnju funkcionalnih, sposobnih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) koje će u svakom trenutku biti spremne za izvršavanje svih zakonom odobrenih, potpisanih i definisanih zadataka, kazao je general-major Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, tokom godišnje konferencije o obuci Oružanih snaga BiH za 2017. godinu.

Na konferenciji se brifiraju i vode diskusije o edukaciji, realiziranoj obuci komandi i jedinica Oružanih snaga BiH tokom 2017. godine te problemima i ometačima sa kojima se komande i jedinice OS BiH suočavaju tokom realiziranja planskih aktivnosti obuke, a s ciljem unapređenja funkcija planiranja, izvođenja, standardizacije, ocjenjivanja i daljnjeg razvoja i unapređenja sistema upravljanja obukom i edukacijom u OS BiH.

"Kvalitetna obuka je u suštini ključna za izgradnju funkcionalnih, sposobnih OSBiH koje će u svakom trenutku biti spremne za izvršavanje svih zakonom odobrenih, potpisanih i definisanih zadataka", pojasnio je Mašović.

Govoreći o obuci u 2017. godini istakao je da je ona bila sveobuhvatna, učinkovita i veoma zahtjevna.

"Prema izvještajima, koji su prezentovani u dosadašnjem dijelu konferencije, može se reći da je ona bila uspješna i da je zadovoljila ono što smo mi i očekivali kroz obuku u 2017. Bitno je istaći da obuka unutar OSBiH, kako u 2017. tako i u narednom vremenskom periodu, je bila i bit će dizajnirana kroz međunarodne vježbe, bilateralnu saradnju, obuku sa EUFOR-om", izjavio je Mašović.

Podsjetio je da je obuka u 2017. bila intenzivna i imala je više od 200 događaja koji su se desili kako na lokacijama njihovih centara.

"Kroz njih je prošlo preko 6.000 pripadnika OSBiH. Pored obuke, koju su centri pružili za pripadnike OSBiH, centri su vršili i dio obuke za naše prijateljske zemlje koje su iskazale potrebu za učešćem na obuci, prvenstveno u centru za mirovne misije i centru za protuminsko djelovanje", pojasnio je Mašović.

Prema njegovim riječima, u centrima su u 2017. realizovane tri bataljonske vježbe.

 

(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo