18°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

17.04.2018 / 14:45 BiH - Uoči svjedočenja u Kongresu SAD

Matthew Palmer: Neki političari u BiH vide koristi od zastoja

Matthew Palmer: Neki političari u BiH vide koristi od zastoja
Matthew Palmer / Vijesti.ba
Naslijeđe Daytona i budućnost BiH i zapadnog Balkana bit će sutra tema saslušanja u Kongresu Sjedinjenih Država u srijedu. Saslušanje će biti održano pred Potkomitetom za Evropu, Euroaziju i nove prijetnje Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Među ostalim,  predviđeno je da na saslušanju svoje svjedočenje iznese i Matthew Palmer, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove u State Departmentu. Ovaj američki zvaničnik nedavno je boravio u Bosni i Hercegovini, a za VOA je govorio o utiscima koje je stekao, prenose Vijesti.ba

Govoreći o izvještaju Freedom Housea Palmer kaže da trendovi zabrinjavaju i da bi trebali zabrinuti i bh. vlasti i građane.

- BiH se želi integrirati u evropske i euroatlanske strukture, posebno u smislu napredovanja prema članstvu u EU. To zahtjeva preokret tih trendova i kretanje BIH u pozitivnom smjeru u odnosu na faktore koje Freedom House mjeri - neovisni mediji, neovisno pravosuđe , protukorupcijske mjere, transparentna i odgovorna vladavina. To je nešto što Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju, nešto u čemu pokušavamo biti partneri sa bh. vlastima. Mnogo posla još treba učiniti, kaže Palmer.

Na pitanje ko ej odgovoran za negativne trendove, ovaj američki zvaničnik kaže da odgovornost dijele institucije vlasti u BIH.

- Na koncu odgovornost lidera na svim razinama je da se identificiraju promjene koje treba provesti. Reforme koje će pomoći u preokretanju tih trendova da se BIH izvede na put koji vodi ravno ka integracijama  u evrospki sistem, kaže on.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BIH on je izrazio uvjerenje da su političari zainteresirani za konkretna rješenja.

- Gledajući prema izborima u oktobru, jasno nam je da će biti čitav niz izazova koji dolaze zajedno sa nephodnim izbornim reformama. Da bi bio konstituiran Dom naroda, da bi bila fromirana Vlada i da bi izabranim predstavnicima bh.  naroda bilo moguće da ispune svoju odgovornost, da osiguraju prosperitet, da dovedu do novih radnih mjesta, da budu odgovorni i pomognu kretanju ka Evropi. Sve to zahtjeva kompromis. Kompromis je uvijek težak, posebno kada je uključeno više strana. Mi ne favoriziramo nijedan ishod , no želimo podržati i potaknuti sve strane da učine kompromise koji su neophodni. Još uvijek ima vremena da se to napravi, ali ne mnogo. Moraju se uhvatiti posla, identificirati tačke slaganja i neslaganja  i naći način da se krene naprijed s izbornim reformama, rekao je Palmer, prenose Vijesti.ba.

Na pitanje odgovara li političarima u BIH status kvo, te da mnogi žele izbjeći slučaj Ive Sandera i da rade sve da dobiju na vremenu, Palmer kaže da bi volio vjerovati da to nije tačno.

- Voli bih vjerovati da to nije tačno, pokušavamo pomoći stranama da identificiraju kompromis kojim će doći do kompromisne nagodbe. Čini mi se da sigurno ima razloga vjerovati da neki elementi političkog sistema misle da ima koristi od zastoja, od neuspjeha da se dođe do rješenja. Nadam se da će prevladati trezvenije glave i one sa dugoročnijim pogledom na interese BIH, te da će oni koji zagovaraju kompromis imati uspjeha u uvjeravanu svojih vođa da zaista i naprave neophodne prilagodbe, da postignu neophodne kompromise. Vjerujem da se to može postići i mi ćemo raditi sve što možemo u vremenu koje nam je dostupno da poguramo postizanje uzajamno dogovorenog provođenja niza reformi, rekao je Plamer.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo