18°C
Mostar 25°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

16.04.2018 / 19:25 Regija - Evropska komisija

Tempo pristupanja Srbije zavisiće i od normalizacije odnosa sa Prištinom

Tempo pristupanja Srbije zavisiće i od normalizacije odnosa sa Prištinom
Federica Mogherini / Vijesti.ba
Ukupni tempo pristupanja Srbije EU zavisiće prije svega od intenzivnijeg toka reformi, vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, navodi se u nacrtu godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku.

Izvještaj o stanju reformi u Srbiji i drugim zemljama sa perspektivom članstva u EU, u koji je uvid imao RTS, biće zvanično objavljen sutra u Strazburu, a visoki predstavnik EU Federica Mogherini će ga zvaničnicima Srbije predstaviti tokom posjete Beogradu u srijedu, 18. aprila.

U dijelu izvještaja koji je posvećen Srbiji u okviru dokumenta o strategiji proširenja EU navodi se da Srbija treba da produbi svoje angažovanje u dijalogu sa Prištinom, uključujući primjenu svih dogovora, a posebno onog o energetici.

U izvještaju se dodaje da je inicijativa predsjednika Srbije o unutrašnjem dijalogu dobrodošla u ovom pogledu.

Evropska komisija ocjenjuje da Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u popravljanju regionalnih veza i očuvanja stabilnosti.

U dijelu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju piše se da Priština treba da pojača angažovanje u dijalogu sa Beogradom, a posebno rad na formiranju zajednice srpskih opština /ZSO/.

Kada je riječ o vladavini zakona, Evropska komisja ocjenjuje da je bilo određenog napretka, ali da Srbija treba da pojača napore i postigne više rezultata, posebno u "stvaranju ambijenta za slobodu izražavanja, jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i održivog napretka u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala".

"Ekonomski reforme nastavljaju da daju rezultate, posebno u vidu makroekonomske stabilnosti", navodi se u nacrtu i dodaje da je "nivo privatnog i javnog ulaganja nizak, a poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća mora da se popravi".

U izvještaju piše da je "velika strukturna reforma javne uprave, poreskih organa i državnih preduzeća i dalje nedovršena".

U okviru pristupnih pregovora ističe se da je ključno da Srbija razvije i održi adminstrativne kapacitete za bavljenje pitanjima EU članstva.


(Vijesti.ba / SRNA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo