Sarajevo 0 °C Subota 19.01.


16.04.2018. / 13:24h Svijet - London

May objašnjava britanskim poslanicima odluku o napadu na Siriju

May objašnjava britanskim poslanicima odluku o napadu na Siriju
Premijerka Theresa May danas će se suočiti s britanskim poslanicima kako bi im objasnila svoju odluku da pokrene zračne udare protiv Sirije bez glasanja u parlamentu.

Britanija, Sjedinjene Države i Francuska napali su mete u Siriji u subotu, u odgovoru na navodni napad hemijskim oružjem u Doumi.
 
Parlament se danas vraća uobičajenom radu nakon proljetne pauze i nije bio konsultiran oko akcije. Vlada nema zakonsku obavezu da traži parlamentarno odobrenje za vojne napade, iako obično to čini.
 
May planira poručiti poslanicima da su napadi koji su bili u "britanskom nacionalnom interesu" izvedeni kako bi spriječile nove patnje od hemijskih napada i da imaju široku međunarodnu podršku. 
 
Vlada će zatražiti vanrednu parlamentarnu raspravu o zračnim udarima, iako će to slabo udovoljiti bjesnim opozicijskim poslanicima, prenosi AP.
 
(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!